Motovunski festival kandidat za europskog Oscara

Za nagrade će se boriti s dvadeset najznačajnijih europskih festivala, od Berlinskog filmskog festivala i Mostre do Locarna, Rotterdama i Clermont-Ferranda, čiji su kratkometražni filmovi u konkurenciji

Motovun Film Festival (MFF) je, kao prvi hrvatski festival u povijesti, s uglednim europskim festivalima poput Berlinala i Venecije, postao kandidacijski festival za nagradu Europske filmske akademije (EFA).
Nagrade Europske filmske akademije najviše su strukovno priznanje na starom kontinentu i europski pandan američkoj nagradi Oscar, a u njihovom 32. izdanju, prvi put u povijesti te prestižne nagrade, za nju će konkurirati i filmovi prikazani na jednom hrvatskom festivalu, izvjestili su s MFF-a.

Za nagrade će se boriti s dvadeset najznačajnijih europskih festivala, od Berlinskog filmskog festivala i Mostre do Locarna, Rotterdama i Clermont-Ferranda, čiji su kratkometražni filmovi u konkurenciji.

“Ovo je veliko priznanje za naš festival, ali i za čitavu hrvatsku filmsku industriju koja je, iako resursima neusporediva sa zemljama poput Njemačke, Španjolske ili Francuske, kvalitetom sada i formalno u društvu najvećih”, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

“Beskrajno se radujemo novoj avanturi i novom poglavlju za Motovun film Festival, u nadi da će naša uloga u izboru najboljeg europskog kratkometražnog filma biti dodatni poticaj i odskočna daska hrvatskim filmašima koji su redovito snažno zastupljeni u našem programu”, dodao je.

U konkurenciji su igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi trajanja do 30 minuta, a na Motovunu ih svake godine igra četrdesetak, među kojima je najmanje njih deset produciranih u Hrvatskoj.



Dugogodišnji selektor programa Motovunski kratki Andrej Korovljev smatra  da je prilika da među stotinama prijavljenih izaberu filmove koji će konkurirati za nagradu EFA velika čast, ali i velika odgovornost.

“Naš izbor i dalje će ostati beskompromisan, nekonvencionalan i prije svega usmjeren na svježinu autorske vizije, po čemu smo poznati i što je sada prepoznala i Europska filmska akademija”, ustvrdio je.

Na idućem, 21. izdanju MFF-a u ljeto 2019. godine prvi put u Hrvatskoj će se ugostiti komisija nagrade EFA, koja će među prikazanim filmovima odabrati jedan koji će krenuti u utrku za tu veliku filmsku nagradu.

U rujnu sljedeće godine komisija EFA-e među dvadeset izabranih filmova s isto toliko festivala odabrat će pet finalista koji će biti prikazani filmskim profesionalcima, članovima Europske filmske akademije, njih 3.500 koji glasanjem odlučuju o pobjedniku.

Svečana 32. dodjela nagrada EFA održat će se 7. prosinca u Berlinu, uz izravni prijenos brojnih TV kuća i prisustvo najvećih zvijezda europskog i svjetskog filma

Facebook Comments

Loading...
DIJELI