Najbolji talijanski dizajn

Izložba “Talijansko svjetlo” iz privatne Zbirke Cortopassi donosi povlašteni pogled na talijanski dizajn unikatnih rasvjetnih tijela vrhunskih majstora dizajna od početka 50-ih do kraja 90-ih godina 20. stoljeća

Uz finski i japanski, talijanski dizajn je odavno postao mjerilo najviše kvalitete svjetskog oblikovanja i po originalnosti i po maštovitosti kreacija.

Izvanrednu mogućnost uvida u nabolji talijanski rasvjetni dizajn omogućuje zagrebačka izložba “Italian Light” otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt, a ostvarena u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.

Odabrane avangardne lampe dolaze iz talijanske Zbirke Cortopassi i predstavljaju jednu od najvažnijih i najupečatljivijih karakteristika talijanskog dizajna na području kućne rasvjete. Izložba je podijeljena u tri dijela nastojeći istaknuti temeljna obilježja talijanskog dizajna na području kućne rasvjete.

Specifičnost izložbe očituje se u prikazu istraživanja i izražavanja rasvjetnih tijela ne samo kroz njihovu funkcionalnost već i kroz dublje propitivanje svjetlosti kao nematerijalne pojave i njezine duboke povezanosti s ljudskim bićima. Paolo Cortopassi na ovoj izložbi predstavlja dio svoje zbirke od oko 400 komada dizajnerskih lampi koje pokrivaju povijesno razdoblje od početka 50-ih do kraja 90-ih godina prošlog stoljeća. Karakteristika izloženih lampi je u tome da su sve originali, proizvedene u malim serijama.

Neke od povijesnih lampi izložene na izložbi, a posebno odabrane od kolekcionara su modeli Gina Sarfattija, Olaf Von Bohra, Achillea Castiglionija, Superstudia i Ettore Sottsassa.



Kustoski posao izložbe potpisuje Studio Archeo900 iz Ferrare, točnije Alberto Squarcia koji u suradnji s Talijanskim Institutima za kulturu, Institutima za Vanjsku trgovinu i Privrednim komorama priređuje izložbe i kulturne manifestacije u čitavom svijetu s posebnim osvrtom na dizajn, modu, umjetnost u prestižnim sjedištima. Izložba “Italian light” prije Zagreba je predstavljena s velikim uspjehom u Milanu, Bangkoku, Hong Kongu, Shanghaiu, Taipeiju, Beogradu i Bologni, a u Zagrebu ostaje otvorena do 18. ožujka 2018.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI