Najstariji tip glagoljice: Hrvatska prisutnost u 11. st. u Konavlima

: Dva glagoljska natpisa u najjužnijoj Hrvatskoj starija od Baščanske ploče potvrđuju hrvatsku prisutnost, pismenost, crkvenost i graditeljstvo u 11. st. u Konavlima

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige dr. sc. Marica Čunčić održat će predavanje “Dva glagoljska natpisa iz 11. st.: Natpis Župe dubrovačke i Konavoski natpis” u četvrtak, 25. listopada u 19 sati u Znanstvenoj knjižnici.

Dva glagoljska natpisa u najjužnijoj Hrvatskoj starija od Baščanske ploče potvrđuju hrvatsku prisutnost, pismenost, crkvenost i graditeljstvo u 11. st. u Konavlima. Konavoski natpis na bijelom mramoru pisan je najstarijim tipom glagoljice. Natpis Župe dubrovačke na crijepu najveći je tekst nekog glagoljskog natpisa iz 11. st.

Već više od dva desetljeća od 15. listopada do 15. studenoga održava se Mjesec hrvatske knjige. Glavna tema ovogodišnje manifestacije je Baš baština, a odvija se pod motom (U)čitaj nasljeđe! pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

 

Facebook Comments



Loading...
DIJELI