Nataša Cetinić – slikarica jedinstvene snage

Poticaj za široke slikarske geste, moćnu i karakernu društvenu angažiranost za moralni humanizam, istodobno duboku, refleksivnu i ierotsku posvećenost vječnim pitanjima Nataša Cetinić nalazila je u rodnom Blatu, u Prigradici i u korčulanskom krajoliku

U programu XXVI. blatskog ljeta, u utorak 14. kolovoza 2018. u 21:00 sati, na Trgu dr. Franje Tuđmana, Blato, održat će se predstavljanje likovne monografije “Nataša Cetinić – slikarica Mediterana 1940.-2001.” autorice Branke Hlevnjak uz predgovor Tonka Maroevića.

Monografiju će predstaviti Branka Hlevnjak, mr.sc. autorica teksta i urednica, Ivan Maruna, producent i suizdavač monografije, Ante Šeparović, načelnik općine Blato i Tonći Padovan, prof.

Kako je zapisala Branka Hlevnjak: “Slikarstvo Nataše Cetinić ( Blato, 9. svibnja 1940. – Zagreb, 3. lipnja 2001.) oformilo se tijekom četrdeset godina umjetničkog stvaralaštva na praksama konstruktivne i apstrahirane slike, na enfornelu i konceptu. Sedamdesetih godina umjetnica se uključuje u svjetski avangardni postmoderni pokret. Konstruirajući i kompanirajući slikarsku realnost, rušila je uvriježena pravila i stvorila vlastitu slikarsku sintaksu. Poticaj za široke slikarske geste, moćnu i karakernu društvenu angažiranost za moralni humanizam, istodobno duboku, refleksivnu i ierotsku posvećenost vječnim pitanjima nalazila je u rodnom Blatu, u Prigradici i u korčulanskom krajoliku, u običajima i među mještanima, te se potvrdila nesumnjivo kao jedna od najpredanijih slikarica Meidterana, jedinstvene snage i potresnog učinka. U sučelju hladne i pronicave opažajnosti i strastvene predanosi slikarstvu. Nataša Cetinić ostvarila je jedinstveni opus u hrvatskoj i europskoj povijesti umjetnosti.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI