Novi Ekomuzej ”Vlaški puti” i prikazivanje dokumentarnog filma ”Kontraband”

Vlaški jezik je visokougrožen jezik jer se na žalost prekinuo prirodni prijenos s roditelja na djecu. On nije samo lokalno blago već je i zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske

Katedra Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga, u suradnji s udrugom Spod Učke, organizirala je prezentaciju Ekomuzeja Vlaški puti i prikazivanje dokumentarnog filma “Kontraband” u Mošćeničkoj Dragi.

Uspostava Interpretacijskog centra Ekomuzej „Vlaški puti“ jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta „Učka 360°“. Partneri u provedbi Projekta su JU PP Učka, udruga BIOM i Općina Kršan, a sufinanciraju ga Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna te partneri.

Interpretacijski centar je smješten u prizemlju školske zgrade u Šušnjevici te je osmišljen kao mjesto gdje će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik koji će biti i službeni jezik ekomuzeja. Vlaški jezik je visokougrožen jezik jer se na žalost prekinuo prirodni prijenos s roditelja na djecu. On nije samo lokalno blago već je i zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske. Autori projekta Ekomuzeja Vlaški puti su Viviana Brkarić, Tamara Nikolić Đerić te Valter Stojšić.
Ekomuzej Vlaški puti sastoji se od Interpretacijskog centra, Medijateke i tematskih staza „Putevima kontrabanda“. U Mediateci će se odvijati edukativne radionice te će se moći pretraživati dokumentacija o vlaškom jeziku i povijesno-etnološkim radovima o Šušnjevici i okolici. Kroz intrepretacijski centar i tematske staze „Putevima kontrabanda“ ispričati će se i priča o „kontrabandu“ i omogućiti posjetiteljima da prođu uzbudljivim rutama kroz Park prirode Učka. Namjera je da se u projekt što više uključi lokalno stanovništvo, da ekomuzej postane kulturno – edukativno središte ali i da potakne razvoj kulturnog i ruralnog turizma ovog kraja.

„Kontraband“ ili krijumčarenje se odvijalo tridesetih godina prošlog stoljeća kada je za vrijeme talijanske vlasti proglašena „zona franca“ ili bescarinska zona u Kvarnerskoj provinciji. „Zona franca“ je obuhvaćala Rijeku, Opatiju, Ičiće, Iku, Lovran, Mošćeničku Dragu i Matulje i na tom je području roba široke potrošnje bila jeftinija nego u okolnom području pa je nastala prilika za način preživljavanja švercanjem robe iz bescarinske zone.

Poznato je da su stanovnici Šušnjevice i okolice sa stanovništvom Mošćenišćine, Brsešćine i Lovranšćine u prošlosti bili u stalnom kontaktu, bilo da su mijenjali svoje poljoprivredne proizvode, bilo da su sklapali prijateljstva, a često i brakove, pa su i u „kontrabandu“ našli zajednički interes i međusobno si pomagali, što ćemo doznati i iz dokumentarnog filma Kontraband, čiji su autori Valter Stojšić i Viviana Brkarić. Intrigantnu priču o „kontrabandu“ – krijumčarenju donose kazivači od kojih se neki osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo u novonastaloj situaciji vidjelo priliku za način preživljavanja. Gorskim putevima preko Učke nosila se roba i preprodavala.“ Kontraband“ je bio opasan i težak „posao“. Bilo je i pucnjave, pa su prilikom krijumčarenja i bježanja pred „financom“ neki „kontrabandijeri“ i stradali.



Kazivači s libunijske strane su Edvin Rutar, Josip Jurinović – Pećarski, Alfred Šaina, Nadan Uhač, Marica Galović, Katica Velčić, Zdenko Velčić i Nikica Jurdana, dok su s istarske strane kazivači Petar Jadreškić-Gverino, Antonia Parunich, Josip Glavina, Đani Dundara, Anton Ljubičić, Estera Komar i Ljubica Brkarić. Autor glazbe je Noel Šuran.

Pokrovitelji prezentacije su Primorsko goranska županija, Općina Mošćenička Draga i TZ Općine Mošćenička Draga.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI