Obnovljena Biskupska palača

Palača je pripadala dubrovačkoj vlastelinskoj obitelji Sorkočević i bila je najveći privatni stambeni objekt u cjelini grada, U njoj je stanovao i dubrovački skladatelj Luka Sorkočević. U vlasništvo Dubrovačke biskupije palača je došla 1854. godine, nakon što je zbog bombardiranja 1806. godine stara nadbiskupijska palača iza Katedrale postala neupotrebljiva

Biskupska palača u dubrovačkoj povijesnoj jezgri svečano je otvorena u utorak nakon više od trideset godina obnove, čija je ukupna vrijednost oko 32 milijuna kuna.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji će u palaču useliti 21. rujna, na blagdan svog nebeskog zaštitnika svetog Mateja, izjavio je kako Grad nisu ni zidine ni palače ni crkve, krovovi, restorani niti turisti, već ljudi koji u gradu žive.

“Više bih volio da palača bude biskupski dom. Ne vraćam se u palaču jer to želim ili će mi biti ljepše. Svjestan sam da neće biti ljepše. Vraćam se jer već sedam godina osluškujem što mi govori narod ovog grada, s porukom: biskupe, kad ćete se vratiti u Grad? Nije važna palača, već je Grad u središtu”, izjavio je Uzinić.

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppe Pinto, koji je blagoslovio zgradu, istaknuo je kako je Crkva kroz tisuće godina znala obnavljati djela koja su i danas prepoznatljiva.

Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković rekao je kako s biskupskom palačom Dubrovnik dobiva još jedan prostor koji će oživjeti i oplemeniti povijesnu jezgru.



“Zgrada zrači duhovnošću, onim što nam najviše nedostaje. Važno je da je biskup ovdje”, rekao je Jandroković.

Izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović Renata Margaretić Urlić poželjela je biskupu da njegov dom bude ujedno dom novim generacijama, a izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek projekt obnove ocijenila je vrhunskim.

“Ovo je vrlo važno simbolički za Dubrovnik. Geste povratka postale su u gradu važne prije nekoliko godina, a postaju važne u svim hrvatskim povijesnim gradovima koji često ne pronalaze mjeru između razvoja i čuvanja baštine”, istaknula je Obuljen Koržinek.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević izjavila je kako je povijesna jezgra oduvijek bila žila kucavica starog i modernog Dubrovnika, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković nazvao je ovaj događaj povijesnim.

“Dubrovnik je primjer u Hrvatskoj kako se treba ulagati u budućnost, mlade i demografsku obnovu, a mladi će nam sami doći kad im osiguramo preduvjete”, istaknuo je Franković.

Predsjednik Zaklade Caboga Stiftung i jedan od donatora obnove Ivo Felner naglasio je kako je zajednički cilj pomoći revitalizaciji Grada.

“Preuzeli smo velik dio obnove i učinili više od određenog. Mi smo kamenčić u mozaiku. Ovo je mala kap u suhom jezeru, ali nadamo se da će stimulirati nove ideje”, rekao je Felner.

Ova četverokatnica zaštićeno je kulturno dobro na oko 2000 metara četvornih, a u njenom sastavu je i crkvica svetog Bartula. Sa svojim srednjovjekovnim, renesansnim i baroknim elementima svrstava se u tzv. rastuće kuće jer je njezin današnji izgled posljedica raznih promjena u njenoj unutrašnjosti kroz stoljeća.

Palača je pripadala dubrovačkoj vlastelinskoj obitelji Sorkočević i bila je najveći privatni stambeni objekt u cjelini grada, U njoj je stanovao i dubrovački skladatelj Luka Sorkočević. U vlasništvo Dubrovačke biskupije palača je došla 1854. godine, nakon što je zbog bombardiranja 1806. godine stara nadbiskupijska palača iza Katedrale postala neupotrebljiva. Palača je bila dom dubrovačkih biskupa i sjedište Dubrovačke biskupije sve do potresa na Uskrs 1979. godine, nakon kojeg je biskup Severin Pernek bio prisiljen iseliti.

Obnova palače odvijala se u više faza pod vodstvom Zavoda za obnovu Dubrovnika do 2016., a Dubrovačke biskupije do 2018. godine. Obnovom su od propadanja spašene arhitektonske dekoracije, očišćeni i restaurirani zidni oslici, a obnovljeni su i drveni oslikani stropovi ‘tabulati’, kao i biblioteka. Restaurirane slike iz fundusa Dubrovačke biskupije izložene su na prvom i drugom katu, dok se u prizemlju planira smjestiti lapidarij s arheološkim nalazima iz podzemlja dubrovačke katedrale. Time će dio palače ubuduće biti otvoren za javnost i organizaciju kulturnih programa.

Obnovu do 2016. godine, u vrijednosti oko 25 milijuna kuna, financirali su kroz programe Zavoda za obnovu Dubrovnika Ministarstvo kulture, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik, a oko 15 posto troškova pokrila je Dubrovačka biskupija. Završni radovi u vrijednosti 6,7 milijuna kuna financirani su donacijom Zaklade Caboga Stiftung.

Svečanosti su, između ostalih, nazočili brojni biskupi, svećenici, redovnice i vjernici te brojni sudionici tridesetogodšnje obnove, a najvažnijim institucijama zaslužnim za obnovu palače uručene su zahvalnice.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI