Obnovljena koncertna dvorana HNK u Varaždinu

Wikipedia

U zgradi varaždinskog HNK-a, koje je izgrađeno 1873. godine, u posljednjih osam mjeseci intenzivno se radilo na obnovi Velike koncertne dvorane

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u nedjelju je u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) otvorila novoobnovljenu Veliku koncertnu dvoranu.

U zgradi varaždinskog HNK-a, koje je izgrađeno 1873. godine, u posljednjih osam mjeseci intenzivno se radilo na obnovi Velike koncertne dvorane. Kazalište se kontinuirano obnavlja od 2005. godine, a Velika koncertna dvorana zadnji je put obnovljena prije 70 godina. U njezinu obnovu je uloženo 1,2 milijuna kuna, većinom sredstava Ministarstva kulture uz manji udio novca Grada Varaždina. Slijedi obnova Velike scene varaždinskog HNK-a.

Ministrica Obuljen Koržinek rekla je kako su napori Ministarstva kulture najmanje što se može učiniti da se Velikoj koncertnoj dvorani vrati stari sjaj.

„Moram priznati da sam dirnuta jer samo dolazila ovdje još prije desetak godina i znam u kakvom je dvorana bila stanju. Iznimno mi je drago, jer ovo je velika svečanost za Varaždin koji je toliko dao hrvatskoj glazbi i hrvatskoj kulturi“, istaknula je ministrica kulture. Varaždin i danas ima sjajne glazbenike i glazbene festivale, a u obnovljenoj Koncertnoj dvorani uživat će i glazbenici i publika, dodala je.

Večerašnjoj svečanosti nazočni su bili i bivši ministar kulture Božo Biškupić, za čijeg je mandata počela obnova, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je naglasio da se ovakvom Koncertnom dvoranom, koja odiše kulturnom i društvenom poviješću grada Varaždina, treba pohvaliti.

„Kad se čovjek zatekne na nekom mjestu koje ga oduševi, koje ga očara, većinom su to povijesni spomenici, onda se kaže da ga je zadesio Stendahlov ili firentinski sindrom, kada je Stendhal prvi put došao u Firencu i stao kao ukopan gledajući firentinsku katedralu. Ja bih rekao da mi danas imamo isti sindrom“, izjavio je varaždinski gradonačelnik.

Uoči večernjeg otvorenja Veliku koncertnu dvoranu, ali i druge prostore varaždinskog HNK-a,  građani su mogli razgledati u Danu otvorenih vrata kazališta.

Svečanost otvorenja obnovljene Velike koncertne dvorane HNK-a zaključio je Varaždinski komorni orkestar svojim prvim koncertom u 25. sezoni na kojem je s njima nastupio violinist Mario Korunić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI