Otvaranje koncertnog dijela Splitskog ljeta

Hvaljen kao interpret Chopinove glazbe, dvadesetdevotogodišnji Jurinić za splitsku publiku izvest će 12 etida op. 25, koje su u srcu Chopinova veličanstvenog pijanističkog opusa

Pijanist Aljoša Jurinić na svom će solističkom recitalu 22. srpnja s početkom u 21 sat u Meštrovićevu Kaštilcu izvedbom skladbi glazbenih velikana Franza Schuberta, Mauricea Ravela i Fryderyka Chopina otvoriti koncertni dio programa 64. Splitskog ljeta.

Hvaljen kao interpret Chopinove glazbe, dvadesetdevotogodišnji Jurinić za splitsku publiku izvest će 12 etida op. 25, koje su u srcu Chopinova veličanstvenog pijanističkog opusa. Od Schuberta, pak, bira Malu sonatu u A-duru, koja evocira ranoromantičnu očaranost selom i prirodom. Pisano na ladanju u Štajerskoj, ovo djelo prožeto je vedrinom i melodijskom jednostavnošću. U trima skladbama transcedentalne virtuoznosti, kako je sam Ravel opisao stavke svog Noćnog Gasparda, pred publikom će u nizu vrtoglavih pijanističkih figura u Jurinićevoj izvedbi izroniti morske nimfe, goblini i neke možda još zlokobnije vizije, koje Ravel priziva nadahnut poezijom Aloysiusa Bertranda.

Jurinić je međunarodnoj javnosti postao poznat nakon što je 2012. pobijedio na Međunarodnom Natjecanju Robert Schumann u Zwickauu. Finale glasovitog Natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi 2015. vinulo ga je u sam vrh svjetskog pijanizma. Godine 2017. plasirao se među laureate Natjecanja kraljice Elizabete u Bruxellesu paralelno nastupajući na pozornicama diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI