Pobjednik Berlinalea film ‘Synonimes’

Hrvatske koprodukcije osvojile su ukupno tri nagrade u Berlinu i to zahvaljujući nagradama neovisnih žirija

Pobjednik 69. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu je izraelsko-njemačko-francuska koprodukcija “Synonymes” koju je režirao Nadav Lapid, a bavi se velikom temom imigrantskog identiteta.
Veliku nagradu žirija dobio je francuski film “Grâce à Dieu” redatelja Françoisa Ozona o zlostavljanju maloljetnika u Katoličkoj crkvi. Srebrnog medvjeda za nove naglaske u filmskom izražaju dobio je njemački film „Systemsprenger“ Nore Fingscheidt, a Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobila je njemačka redateljica Angela Schanelec za film “Bio sam kod kuće”, nastao u njemačko-srpskoj koprodukciji. Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je kineska glumica Yong Mei za ulogu u filmu “Doviđenja, moj sine”, a za najbolju mušku ulogu Wang Jingchun, glumac iz istog filma. Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij dobili su Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi i književnik Roberto Saviano za talijansku produkciju “La paranza dei bambini” redatelja Claudija Giovannesija.Hrvatske koprodukcije osvojile su ukupno tri nagrade u Berlinu i to zahvaljujući nagradama neovisnih žirija. FESTIVAL 14.
Među nagrađenim filmovima izdvaja se film makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” koji je dobitnik nagrade ekumenskog žirija i Gilde, nagrade udruge njemačkih kinematografa koja se u Berlinu dodjeljuje već tridesetak godina. U obrazloženju nagrade ističe se da je redateljica Mitevska portretirala hrabru ženu koja se bori za ženska prava. Film je nastao u koprodukciji Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Belgije, Slovenije i Francuske. Film “Šavovi” srpskog redatelja Miroslava Terzića nagrađen je kao najbolji europski film u programu Panorama, a nagradu je dodijelila udruga kinematografa Europa Cinemas Label. Tema ovog intrigantnog filma istinita je priča o majci koja vjeruje da joj je nakon poroda ukradeno dijete. Oba filma radila je zagrebačka produkcija Spiritus Movens iskusne producentice Zdenke Gold.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI