Podržana Međunarodna inicijativa ravnateljice Etnografskog muzeja

Zahvaljući Goranki Horjan podržan je prijedlog da se 17. listopada obilježava kao Međunarodni dan nematerijalne kulturne baštine

 

Na inicijativu i prijedlog ravnateljice Etnografskog muzeja Goranke Horjan, koja je kao hrvatska predstavnica i predsjednica ICOM SEE (regionalne alijanse Svjetske muzejske organizacije za jugoistočnu Europu), sudjelovala na Forumu nematerijalne baštine u Kini u Hangzhou u rujnu ove godine, podržano je, od svih sudionika Foruma, da se 17. listopada ubuduće obilježava kao Međunarodni dan nematerijalne kulturne baštine. Naime, na taj dan je 2003. godine u Parizu usvojena UNESCO-ova Konvencija za zaštitu nematerijalne kulturne baštine. Stoga je pokrenuta akcija s promotivnim hashtagom #OCT17ICH kako bi se inicijativi osigurala vidljivost i kako bi započele aktivnosti na implementaciji prijedloga.

Pozivaju se institucije, udruge i stručnjaci da podrže inicijativu putem društvenih mreža i web stranica dijeljenjem sadržaja koji prikazuju neki od fenomena nematerijalne kulturne baštine s hashtagom #OCT17ICH.

Republika Hrvatska ima najviše upisanih nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO listama u Europi i jedan je od lidera promicanja nematerijalne baštine u svijetu. Stručnjaci iz Ministarstva kulture, Etnografskog muzeja u Zagrebu kao i brojne druge ustanove i udruge ulažu velike napore u očuvanje i promociju te osjetljive baštine čija zaštita nailazi na brojne izazove. Hrvatska ima 160 upisa nematerijalnih kulturnih dobara na nacionalnoj listi, a na Listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara nalazi se 8 fenomena.

Održani Forum pod nazivom “China-Central and Eastern European Countries Expert-Level Forum on Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage” je u svom drugom izdanju s uspjehom održan u gradu Hangzhou, od 17. do 22. rujna 2018. Zhejiang Provincial Centre for Safeguarding Intangible Cultural Heritage bio je domaćin skupa uz koji je organizirana i skupna izložba  tradicijskih obrta postavljena u Intangible Cultural Heritage Expo u okviru  White Horse Lake International Convention and Exhibition Centre u Hangzhou na kojoj su bili predstavljeni i izlošci iz Etnografskog muzeja u Zagrebu.



Na samom Forumu se okupilo četrdesetak vodećih stručnjaka u području nematerijalne baštine iz 17 zemalja članica koje podupiru ovaj multilateralni program. Tema skupa bila je  „Stvaranje kulturne memorije uz pomoć ruku“ a bila je posvećena tradicijskim obrtima i kućnoj radinosti.

Inicijativu za obilježavanje Međunarodnog dana nematerijalne kulturne baštine vidimo kao dodatan poticaj implementaciji ove UNESCO Konvencije koju Hrvatska ratificirala još 2005. godine. Na taj se način još intenzivnije promiče vidljivost nematerijalnih fenomena čija raznolikost je doista impresivna i zaslužuje bolju promociju.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI