Posjetite galeriju Ostoja

0
293

Ako ste ovih siječanjskih dana željnji likovnih uzbđenja posjetite iznimno zanimljivu gornjogradsku galeriju Tomislav Ostoja

Želite li ovih siječanjskih dana doživjeti poseban likovni događaj posjetite galeriju kipara Tomislava Ostoje u središtu Zagreba u staroj gornjogradskoj baroknoj jezgri, u blizini Kamenitih vrata.

Stalnu izložbu radova Tomislava Ostoje u primjereno uređenoj studijskoj galeriji o kojoj skrbi Moderna galerija čini više od sto izabranih radova iz kipareve donacije nastalih u proteklih šest desetljeća. Izloženi u autorovu nekadašnjem stanu i slijedom njegova projekta likovnog postava svi radovi podjednako odražavaju intimističku stranu umjetnikove prirode i reprezentativni karakter njegova stvaralaštva. U više tematskom no kronološkom postavu izložene su ponajbolje skulpture zavičajne motivike iz ciklusa „Ljeto“, „Otočanke“ i „Ribe“, popraćene crtežima, zatim studije izvedenih spomenika i metaforične kiparske kompozicije iz ciklusa “Tragovi nestajanja” koje čine svojevrsni  memento mori kiparova života i arhetipske oblikovne ikonike.

Loading...

Riječ je o iznmno vrijednoj cjelini kiparskih i slikarskih djela ostvarenih u širokom rasponu materijala i tehnika koja pokazuje spregu umjetnikove svestrane darovitosti i vrhunskog metijera kako u kiparstvu, tako i slikarstvu. Cjelina je to koja ukazuje na čvrstu ukorijenjenost tradicijskog jezika u hrvatskoj umjetnosti i to onog u kojem se osobno prepliće s općim i suvremeno s nasljeđenim. Upravo dosegnuta sintetičnost umjetnikova izraza, kojeg je izgradio na temeljima intimnih impulsa i kulturnih slojeva svoga dalmatinskoga zavičaja, odlika je njegova stvaralaštva koja mu osigurava visoko mjesto u suvremenoj produkciji lijepih umjetnosti.