Posjetite galeriju Ostoja

Ako ste ovih siječanjskih dana željnji likovnih uzbđenja posjetite iznimno zanimljivu gornjogradsku galeriju Tomislav Ostoja

Želite li ovih siječanjskih dana doživjeti poseban likovni događaj posjetite galeriju kipara Tomislava Ostoje u središtu Zagreba u staroj gornjogradskoj baroknoj jezgri, u blizini Kamenitih vrata.

Stalnu izložbu radova Tomislava Ostoje u primjereno uređenoj studijskoj galeriji o kojoj skrbi Moderna galerija čini više od sto izabranih radova iz kipareve donacije nastalih u proteklih šest desetljeća. Izloženi u autorovu nekadašnjem stanu i slijedom njegova projekta likovnog postava svi radovi podjednako odražavaju intimističku stranu umjetnikove prirode i reprezentativni karakter njegova stvaralaštva. U više tematskom no kronološkom postavu izložene su ponajbolje skulpture zavičajne motivike iz ciklusa „Ljeto“, „Otočanke“ i „Ribe“, popraćene crtežima, zatim studije izvedenih spomenika i metaforične kiparske kompozicije iz ciklusa “Tragovi nestajanja” koje čine svojevrsni  memento mori kiparova života i arhetipske oblikovne ikonike.

Riječ je o iznmno vrijednoj cjelini kiparskih i slikarskih djela ostvarenih u širokom rasponu materijala i tehnika koja pokazuje spregu umjetnikove svestrane darovitosti i vrhunskog metijera kako u kiparstvu, tako i slikarstvu. Cjelina je to koja ukazuje na čvrstu ukorijenjenost tradicijskog jezika u hrvatskoj umjetnosti i to onog u kojem se osobno prepliće s općim i suvremeno s nasljeđenim. Upravo dosegnuta sintetičnost umjetnikova izraza, kojeg je izgradio na temeljima intimnih impulsa i kulturnih slojeva svoga dalmatinskoga zavičaja, odlika je njegova stvaralaštva koja mu osigurava visoko mjesto u suvremenoj produkciji lijepih umjetnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI