Preminula Zora Dirnbach

Zora Dirnbach je autorica televizijskih drama kao što su Harmonika, Nocturno, Proljeće Janka Potlačeka i Kanarinčeva ljubovca. Pisala je i scenarije za serije Đavolje sjeme, Dosije te Htio bih znati tko sam

U petak, 19. travnja, u devedesetoj godini života, preminula je ugledna dramatičarka, scenaristica i urednica Zora Dirnbach.

Godine 1949. kao novinarka zaposlila se u kulturnoj rubrici Narodnog lista te pisala filmske kritike te surađivala u Vjesniku, Ilustriranom vjesniku i Vjesniku u srijedu. Godine 1955. dolazi na Radio Zagreb kao urednica filmske emisije i počinje pisati filmske scenarije i radijske drame. Potom prelazi na Televiziju u dramsku redakciju u kojoj je više od trideset godina radila kao urednica i scenaristica.

Zora Dirnbach je autorica televizijskih drama kao što su Harmonika, Nocturno, Proljeće Janka Potlačeka i Kanarinčeva ljubovca. Pisala je i scenarije za serije Đavolje sjeme, Dosije te Htio bih znati tko sam.

Mnogi je najviše pamte kao scenaristicu igranog filma koji je 1961. bio nominiran za nagradu Oscar, Deveti krug u režiji Franca Štiglica, za što je na Pulskom festivalu nagrađena Zlatnom arenom i nagradom publike ‘Jelen’. Početkom osamdesetih neko je vrijeme predavala televizijsku dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nakon umirovljenja posvetila se književnom radu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI