Preminuo Vladimir Dodig Trokut

screenshot/rtl

U sedamdesetoj godini života umro je Vladimir Dodig Trokut, ugledni hrvatski likovni umjetnik, sakupljač umjetnina, galerist, arhivist, filmski umjetnik, donator, mistik i osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja.

Rođen je 4. travnja 1949. u Kranju, tvorac je mnogobrojnih muzejskih projekata i proizvodnih poligona – tvornica-muzeja, osnivač je prvog svjetskog Anti-muzeja (Anti-muzej je projekt, a ne konvencionalan muzejski koncept), sačinio je više od 700 problemskih izložbi, akcija, performanasa, body arta, instalacija, wunderkammera, living teatra, monodrama, kazališnih predstava. Zastupljen je u više enciklopedija i leksikona, među kojima i u leksikonu “Who is Who?”, kao i u svjetskim pojmovnicima.

No, umjetničko djelovanje službeno započinje 10. veljače 1968. godine u Splitu i tamo naukuje do 1976. godine kod Ante Kaštelančića i Božidara Jelinića, a od 1976. živi i djeluje u Zagrebu, naukuje kod Dimitrija Baščićevića – MangelosaRadoslava PutaraDarka SchneideraHaralda SzeemannaBranka FučićaBogdana BogdanovićaMladena Pejakovića i drugih, a povremeno djeluje, radi i živi u inozemstvu. Družio se i s priznatim umjetnicima Josephom BeuysomJohnom CageomNam June Paikom i drugima. Lider je i osnivač više formalnih i neformalnih grupa: frakcije grupe Crveni Peristil, 3i, grupa 30, Manifest 72, grupe A, B, C, D, E, grupa Atributivna participacija (suosnivači su Darko Schneider i Harald Szeemann).

U periodu od 1998. do 2005. godine u Labinu, sa Haraldom Szeemannom udružuje vjenčanjem Antimuzej i Muzej opsesije za koji je tiskana grafička mapa od 15 listova i 185 artefakata – publikacija, edicija, kartolina, pečata itd.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI