Priča o pogledu

Snimke iz različitih dijelova života uključujući ljude, krajolike, nebo, životinjski svijet i Svemir, pozadina su za realistične animacije koje stvaraju priču o putovanju fotona iz središta udaljene zvijezde

Sve do 12. siječnja posjetitelji Asatronomskog Centra Rijeka mogu vidjeti dojmljiv film “Priča o pogledu”. Riječ je o 26-minutnom filmu za planetarij koji objašnjava kako funkcionira ljudsko osjetilo vida. Snimke iz različitih dijelova života uključujući ljude, krajolike, nebo, životinjski svijet i Svemir, pozadina su za realistične animacije koje stvaraju priču o putovanju fotona iz središta udaljene zvijezde, kroz galaksiju do oka mladog promatrača. Putovanje fotona završava kada se njegova energija pretvori u električni živčani impuls koji zatim putuje do ljudskog mozga i u različitim centrima stvara sliku koju ljudski um vidi.

Autor, scenarist i redatelj filma je Kris Koenig, a producenti su Kris Koenig i Anita Ingrao. Film originalnog naziva “SEEING! A Photon´s Journey Across Space, Time and Mind”, nastao je prema jednosatnom dokumentarcu tvrtke Koenig Films, a produciranog za PBS, Sight The Story of Vision.
U originalnoj američkoj verziji pripovjedač u filmu je poznati američki astrofizičar i popularizator znanost Neil deGrasse Tyson, dok u hrvatskoj verziji glas posuđuje Sanja Doležal Šarić. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI