Promocija o slavnom Fotoklubu Zagreb

0
274

U prvoj cjelini su radovi 79 starijih autora, klasika i nezaboravnih imena koja su obilježila fotografsko 20. stoljeće. U ovom dijelu većinom su zastupljeni autori čije fotografije Fotoklub Zagreb posjeduje u svojoj arhivi

Promocija fotomonografije ”125 godina Fotokluba Zagreb” održat će se u Starogradskoj vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba, u utorak, 16. listopada, s početkom u 19 sati.

Fotomonografiju će predstaviti: Hrvoje Mahović i Vinko Šebrek, autori uvodnih tekstova u monografiji. Fotoklub Zagreb je prošle godine proslavio i obilježio sa raznovrsnim aktivnostima i priredbama svoj vrijedan jubilej – 125 godina postojanja, uspješnog rada i djelovanja, o čemu će biti riječi u uvodnom djelu predstavljaju monografije.

Monografija se sastoji od dva dijela – tekstualnog i slikovnog. U tekstualnom dijelu koji je napisan temeljem arhivskog gradiva i dosad objavljenih članaka, publikacija, knjiga i monografija o Klubu posebno mjesto je dano slikovitom obrazloženju puta i načina nastanka monografije kao i o povijesnom putu, razvoju i djelovanju Kluba, od njegova nastanka do danas i njegovom doprinosu, razvoju i promicanju fotografije kako u nacionalnim tako i svjetskim razmjerima.

Slikovni dio monografije sadrži 170 odabranih fotografija – najuspješnijih autorskih dijela, po principu jedan autor – jedna fotografija. Slikovni dio monografije čine tri cjeline.

U prvoj cjelini su radovi 79 starijih autora, klasika i nezaboravnih imena koja su obilježila fotografsko 20. stoljeće. U ovom dijelu većinom su zastupljeni autori čije fotografije Fotoklub Zagreb posjeduje u svojoj arhivi – Zbirci Hrvatske i klupske dotografije. U drugoj cjelini predstavljen je  61 autor sa svojim najuspješnijim radovima. Riječ je o članovima kluba koji su svojim djelovanjem i stvaralaštvom obilježili veoma plodno razdoblje  djelovanja Kluba od kraja prošloga stoljeća do danas.

U trećoj cjelini predstavljeno je 30 najmlađih (po klupskom stažu) članica i članova Kluba sa svojim najboljim radovima.  Fotografija  je kroz ovo dugačko vremensko razdoblje, doživjela svoje brojne transformacije, u izražajnom i tehničkom smislu, što se može pratiti, proučavati, istraživati i uživati u njima, listajuću stranice ove monografije. Monografija je timski rad članova kluba i vanjskih suradnika.