Pula ostaje bez velikih festivala

Nakon objavljivanja kako se ovog ljeta i Seasplash festival seli iz Štinjana u Šibenik, ovo je još jedan udarac za Pulu koja tako ostaje bez velikih festivala koji su obilježili posljednjih nekoliko godina

Najpopularniji festivali na istarskim prostorima, Outlook i Dimensions, ove će se godine posljednji put održati na tvrđavi Punta Christo u Štinjanu.

Nakon objavljivanja kako se ovog ljeta i Seasplash festival seli iz Štinjana u Šibenik, ovo je još jedan udarac za Pulu koja tako ostaje bez velikih festivala koji su obilježili posljednjih nekoliko godina. Ovi sestrinski festivali već dvanaest godina djeluju u Hrvatskoj, ugošćujući glazbenike, promotore, posjetitelje i izdavačke kuće iz cijelog svijeta. Velika imena kao što su Dizzee Rascal, Wiley, Damian Marley, Lauryn Hill, Grace Jones, Massive Attack i Jeff Mills samo su neki od glazbenih velikana koje si nastupali na jedinstvenoj tvrđavi i u pulskoj Areni.

„Zbilja nam je žao zbog odluke koju su organizatori festivala teško donijeli potaknuti brojnim faktorima na koje ne mogu utjecati. Odluku razumijemo i poštujemo. Od samog početka u partnerskom smo odnosu s organizatorima pa tako i sada kada zajednički pokušavamo pronaći rješenje koje bi omogućilo zadržavanje ovih festivala u Puli,” izjavila je novinarima pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber. Dodala je kako su festivali Outlook i Dimensions među najpopularnijim glazbenim festivalima u Europi i zahvaljujući njima Pula je postala prepoznatljiva festivalska destinacija u koju je svake godine dolazilo na desetke tisuća mladih iz cijeloga svijeta.

Po njenim riječima, Grad je od samog početka podržao njihovo održavanje upravo zbog velikog potencijala i zbog koristi za cjelokupnu zajednicu.

“Pored velike međunarodne promocije Pule, velika je i financijska korist koju su festivali generirali i za sobom povlačili niz ugostiteljskih i trgovačkih djelatnosti kojima je znatno obogaćena turistička ponuda Pule. Festivali su doprinijeli povećanju broja dolazaka i noćenja, ali i prihoda u mnogim djelatnostima u vrijeme postsezone i mnogima su bili prilika za zapošljavanje i dodatnu zaradu,” poručila je Kamber dodavši kako je značajan dio prihoda koji se ostvario za vrijeme održavanja festivala omogućena izgradnja i održavanje gradske infrastrukture.



“Cjelokupna organizacija festivala umnogome je doprinijela promociji Pule kao priznate festivalske destinacije te se ipak nadamo njihovom ostanku, odnosno skorom povratku,” zaključila je pročelnica Jasmina Kamber.

Ovogodišnji Dimensions festival održat će se od 29. kolovoza do 2. rujna, dok će festivalsku ljetnu sezonu zaključiti Outlook festival od 5. do 9. rujna. Ovih dana festivali će objaviti i prva imena izvođača koji stižu na tvrđavu u ljeto. Outlook će prva imena objaviti u četvrtak, 24. siječnja, a Dimenisons u četvrtak 31. siječnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI