Remake kultnog ‘Fahrenheita 451’

hbo

Suvremenu ekranizaciju Bradburyjeva romana za HBO je režirao Rahim Bahrani

Rijetko je koji film “zapalio” javnost onako kako je to učinio “Fahrenheit 451”. Film snimljen 1966. godine prema istoimenom romanu Rayja Bradburyja, koji je pak napisan 1953.
Teško se možemo sjetiti prilike kada se moderno društvo uistinu preplašilo svoje moguće budućnosti. Originalni je “Fahrenheit 451” nastao u okolnostima jačanja hladnog rata pa je sam po sebi nosi snažnu poruku, piše Večernji list.

HBO će 20. svibnja u 20 sati emitirati suvremenu verziju ekranizacije Bradburyjeva romana iranskog redatelja Rahima Brahranija. Već je deplasirano spominjati kako su distopijske teme danas iznimno popularne, vrijeme je u kojemu okidač za korjenite negativne promjene u svijetu ili nekim njegovim teritorijima može ležati i na mnogo više mjesta nego što je to bilo za razdoblja hladnog rata. Ne čudimo se onda ni uspjehu “Sluškinjine priče”. Vrijeme je ponovo za upozorenja kakva nosi Bradburyjeva priča o vatrogascima kojima nije cilj da nešto spase od plamena, već suprotan – da spale nepoželjno. A to su u slučaju “Fahrenheita 451” knjige koje su u tom svijetu zabranjene, u novoj verziji i druge umjetnine. I tu se u fabuli nije promijenilo ništa, ponovno su tu Guy Montag i kapetan Beatty, kao i Clarisse.

Ono što je novo jest da se stanovnici Montagova grada ne informiraju preko velikih ekrana kao što je to bilo u originalu, već preko – emojija koji prolaze iz Ninea, zamišljene buduće izvedenice interneta. Dakako, više od 50 godina nakon što je nastao “Fahrenheit 451” neki drugi glumci tumače glavne likove. Zanimljivo je da je za ulogu Guyja Montaga odabran Michael B. Jordan, afroamerički glumac mlađe generacije, ima tek 31 godinu, no već je poznat, primjerice, iz Žice, Creeda, Crnog pantera… Kao kapetan Beatty nastupa vjerojatno najbolji američki karakterni glumac današnjice Michael Shannon.
Naravno, uz temu antiintelektualizma i sada još jače prisutnosti masovnih medija. Gledatelju ostavljamo kraj koji nosi – pa ponešto drugačiju poruku od originala, piše Večernji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI