Sakralna arhitektura u Podgorici

Crkva je završena 1969. godine i u arhitektonskom izričaju predstavljala je novinu ne samo u sakralnoj arhitekturi već i na sveukupnoj arhitektonskoj sceni bivše države, a svojom kvalitetom nadrasta sve sakralne realizacije u Hrvatskoj tijekom razdoblja socijalizma

U utorak, 20. studenog 2018. u 19 sati, u Oris – Kući arhitekture u Zagrebu otvara se izložba arhitekata Zvonimira Vrkljana i Borisa Krstulovića pod nazivom “Katolička crkva u Podgorici”.  

“Katolička župna crkva u Podgorici jedno je od onih arhitektonskih ostvarenja koja dugo čekaju na prepoznavanje i valorizaciju koju zaslužuju. Malo poznata hrvatskoj stručnoj javnosti, djelo je hrvatskih arhitekata Zvonimira Vrkljana i Borisa Krstulovića i predstavlja izniman doprinos u kontekstu hrvatske suvremene arhitekture. Vrkljan se sakralnom arhitekturom sustavno bavio cijeloga života, a Krstulović je u vrijeme izrade projekta bio njegov asistent. Crkva je završena 1969. godine i u arhitektonskom izričaju predstavljala je novinu ne samo u sakralnoj arhitekturi već i na sveukupnoj arhitektonskoj sceni bivše države, a svojom kvalitetom nadrasta sve sakralne realizacije u Hrvatskoj tijekom razdoblja socijalizma. Pojavnost i snaga djela pokazuju potencijal arhitekture u socijalnom angažiranju i transformaciji na načine koji su i danas relevantni, što je čini nezaobilaznom u aktualnim suvremenim arhitektonskim težnjama.”, ističu organizatori.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI