Sarajevska filharmonija u Opatiji

U povijest je ušla njihova izvedba Mozartovog Requiema u porušenoj Vijećnici 1994. godine nakon što je filharmonija pretrpjela velike ljudske i materijalne gubitke, pod dirigentskom palicom svjetske dirigentske legende Zubina Mehte. Kao solisti tada su nastupili Jose Carreras, Ruggero Raimondi, Cecilia Gasdia i Ildiko Komlosi

Glazbeni vrhunac ovogodišnjeg adventskog programa u organizaciji ustanove Festival Opatija bit će svečani novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije u opatijskom Centru Gervais, koji će se održati u subotu, 22. prosinca 2018. s početkom u 20 sati.

Kao prvi profesionalni orkestar Bosne i Hercegovine, Sarajevska filharmonija svoje korijene vuče još iz vremena Austro-Ugarske monarhije. Od 1923. godine predstavlja instituciju od temeljnog značaja za glazbenu kulturu Sarajeva i Bosne i Hercegovine te s vremenom postaje jedna od najcjenjenijih filharmonija u ovom dijelu Europe koju vode redom vrsni maestri: Ivan Štajcer, Mladen Pozajić, Teodor Romanić, Miroslav Homen, Oskar Danon, Julio Marić, Dragiša Savić, Radivoj Spasić, Boris Papandopulo i brojni drugi. U povijest je ušla njihova izvedba Mozartovog Requiema u porušenoj Vijećnici 1994. godine nakon što je filharmonija pretrpjela velike ljudske i materijalne gubitke, pod dirigentskom palicom svjetske dirigentske legende Zubina Mehte. Kao solisti tada su nastupili Jose Carreras, Ruggero Raimondi, Cecilia Gasdia i Ildiko Komlosi.

U Opatiji, pod ravnanjem dirigentice Nade Matošević Orešković i u pratnji vrhunskih solista, sopranistice Veronike Šimić, sopranistice Marijane Prohaska i basa Ivana Šarića, Sarajevska filharmonija prigodno će izvesti odabrane operne arije i orkestralne ulomke iz djela G. Rossinija, G. Bizeta, P.I. Čajkovskog, F. Lehara, J. Offenbacha i dr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI