Sedmodnevni etno festival

Festival donosi donosi vokalne, instrumentalne i plesne radionice, radionice za djecu, second hand sajam i koncerte. Događanja smještena na lokacijama od pazinskog Parka Narodnog ustanka, preko ulica i kafića Bunker, pa sve do pazinskog kaštela, odvijat će se od petka, 20. srpnja do petka 29. srpnja

Deseto jubilarno izdanje TradInEtno festivala – festivala tradicijske i etno glazbe, koji se iz godine u godinu širi i razvija održat će se kao sedmodnevna paleta događanja na raznim lokacijama u Pazinu.

I ove godine festival donosi donosi vokalne, instrumentalne i plesne radionice, radionice za djecu, second hand sajam i koncerte. Događanja smještena na lokacijama od pazinskog Parka Narodnog ustanka, preko ulica i kafića Bunker, pa sve do pazinskog kaštela, održavat će se od petka, 20. srpnja do petka 29. srpnja 2018. godine.

Radionice

Po prvi puta, TradinEtno festival u svom programu donosi radionicu Makedonske glazbe. Radionicu će voditi Aleksandar Jovevski, a to će biti prilika za naučiti neke od najljepših makedonskih pjesama i otkrivanje makedonske glazbe.

Uz navedenu, program radionica sastoji se od instrumentalnih, vokalnih i plesnih. TradInEtno camp radionica, pod vodstvom Allana Skrobea i Ane Čorić. Na ovoj specifičnoj radionici polaznici međusobno uče po jednu melodiju ili pjesmu iz svoje zemlje koja će biti aranžirana za orkestar.



Za one koji žele razvijati svoje glasovne sposobnosti, na raspolaganju je vokalna radionica pod vodstvom iskusne glazbenice Lidije Dokuzović, pjevačice benda Afion i osnivačice etno zbora Čipkice, te radionica pjesama Balkana pod vodstvom Dunje Bahtijarević, glavnog vokala etno grupe Kazan. Plesna radionica KoloNaOkolo, pod vodstvom Koviljke Marečić, na programu ima učenje plesova i balkanskih kola.

Radionica Ples na tavolac, koja predstavlja zaboravljeni oblik seoske zabave u kojemu se dio sela ogradio, a “ulaz” naplaćivao tako da se glazbenicima plaćalo da odsviraju pojedini ples, održati će se i ove godine. Glazbeni dio će voditi Dario Marušić dok je za plesove zadužena Koviljka Marečić.

Ovogodišnja novost su radionice za djecu koje će se održavati u ponedjeljak, četvrtak, petak i subotu, u jutarnjim satima, a obuhvaćati će čitanje priča, te učenje plesova i pjesama.

Glazbeni program

Okosnicu glazbenog programa ovogodišnjeg TradInEtno festivala čine Afion (bend kojeg je osnovala Lidija Dokuzović, tada studentica etnologije, a koji se ponovno okuplja baš zbog nastupa na tradicionalnom desetom TradInEtno festivalu te slavi 15 godina postojanja), Čipkice (etno zbog iz Zagreba koji je iza sebe ima jedan objavljeni album i veliki broj nastupa i glazbenih suradnji, između kojih je i nastup u emisiji Do posljednjeg zbora s pazinskom etno skupinom Veja), Cumbia Club de Liege (zanimljiv Belgijski bend koji basom, perkusijama, harmonikom i vokalima izvodi glazbu Južne Amerike) te DJ Zem (afrički DJ iz Benina).

Organizator manifestacije je udruga TradInEtno koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulture i kulturne baštine središnje Istre, stručnim istraživanjem i prikupljanjem starije i novije baštine, oživljavanjem starih običaja, pjesama, plesa te ostalih narodnih umotvorina i rukotvorina. Suorganizatori su Gradska Knjižnica Pazin, Društvo Naša Djeca Pazin i Centar za mlade „Alarm“ iz Pazina.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Pazin, Istarska županija, Upravni odjel za kulturu Istarske Županije, Turistička zajednica Središnje Istre, Muzej grada Pazina i mnogi drugi sponzori.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI