‘Skidaju table i putokaze jer za njih nemamo dozvolu, ali to su neki pritisci koji se nastavljaju’

Prije četiri i pol godine na prostoru bivše tvornice Pluto otvoren je muzej automobila i Zagreb se napokon pridružio europskim metropolama koje se mogu pohvaliti takvim projektom.

Unatoč velikom zanimanju posjetitelja za izloške, stvari su pošle krivo. Potkraj veljače Muzej automobila Ferdinand Budicki, bit će, prema svemu sudeći, zatvoren, javlja HRT. Dug udruge koja ga vodi s kamatama narastao na oko 500 tisuća kuna, zbog čega se sada provodi ovrha.

Komunalno redarstvo je već krenulo u akciju – skidaju se vizuali koji tamo stoje 5 godina.

“Skidaju table i putokaze jer za njih nemamo dozvolu. To je istina, ali to su neki pritisci koji se nastavljaju”,  kaže Valentino Valjak za HRT, predsjednik udruge Oldtimer klub Ferdinand Budicki.

Zbog nepodmirenih režija i naknade za korištenje gradskog prostora, udruga će morati napustiti atraktivnu lokaciju u kojoj ostaju Ured za upravljanje hitnim situacijama te neke udruge s područja socijalne skrbi.



Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručuje da će se prostor urediti te da će se naći čovjek koji će to kompetentno, stručno i s ljubavlju voditi. Muzej Ferdinand Budicki ide dalje, poručio je Bandić, a i pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić se nada da će Muzej ostati, ali s drugim vodstvom. 

Problemi u financiranju

Za 2017. godinu udruga je trebala dobiti 240 tisuća kuna, od čega je nepovratnih 100 tisuća odobrilo Ministarstvo znanosti. Novac se zbog blokade vratio u proračun. Probleme u financiranju stvara i to što Ferdinand Budicki nije registriran kao muzej, već kao udruga koja se snalazi kako zna od početka projekta – objašnjava Valentino Valjak.

“Od građevinskih radova, preko milijun kuna koje se ne priznaju, preko 18 tisuća djece u ovih 5 godina, koja se ne doživljavaju – kad kažem da se ne doživljava, mislim na to da, ako dobivate kao što smo mi dobivali prve 3 godine po 30 tisuća kuna za pogon od 360 dana i na kraju nam je taj novac oduzet i stopiran zbog blokade računa, onda ste dovedeni do toga da sami odustanete”, izjavio je za HRT.

Ne odustaju

Valjak, međutim najavljuje kako ih “uklanjanje reklama neće omesti da opet budu najposjećeniji u Noći muzeja”.

Noć muzeja održava se 26. siječnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI