Slikar poetskog i bolnog intimizma

: U organizaciji Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku i udruge Val kulture, u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku u petak 1. prosinca 2017. u 19 sati bit će otvorena izložba radova Ive Šebalja pod nazivom Slikarstvo traži vrijeme

Melankolik i intimist, svjedok turobnih vizura 20. stoljeća koji je prvi puta izlagao tek s 50 godina – Ivo Šebalj , otkrivši javnosti jedan od najaznačajnjih opusa hrvatske likovnosti, među onim je posvećenim imenima koja su se zlatnim slovima upisala u hrvatsku kulturu.
Stoga je i velik kulturni događaj otvorenje izložbe slikarevih radova “Slikarstvo traži vrijeme” u organizaciji Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku i udruge Val kulture u u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku u petak 1. prosinca.

Riječ je o putujućoj izložbi kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica slikareve smrti Organizator i nositelj projekta su udruga Val kulture u suradnji s ustanovama Hrvatski muzej turizma, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Muzej grada Pakraca, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku te Centar za kulturu Čakovec. Kustosica izložbe je diplomirana povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Izložba će prikazati izbor od 150 radova nastalih u rasponu od četrdesetih godina prošlog stoljeća, pa do zadnjih godina autorova života. Riječ je o gvaševima, akvarelima i tuševima na papiru različitih dimenzija. Zbirka radova obogaćena je i slikarevom bistom, majstorskim radom Ivana Sabolića, kao i vrlo zanimljivom fotodokumentacijom – portretima umjetnika koje su snimili renomirani fotografi i fotografkinje Marija Braut, Luka Mjeda, Mio Vesović, Branimir Baković i Aleksandar Kukec. Posebnost izložbe bit će i dvije velike mape s kartonima B1 formata na kojima je Ivo Šebalj uredno slagao male akvarele i močila, zapisivao poneku misao i sve to uredno vodio pod rednim brojevima.

Obzirom da zbirka Šebalj još nije našla trajni smještaj dostupan svim zainteresiranima, opus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika XX. stoljeća široj javnosti bit će predstavljen nizom izložbi i u drugim gradovima. “Ivo Šebalj specifikum je hrvatske likovne umjetnosti. Samotnjak, hipersenzibilac, introvert, melankolik, ‘neumoran stvaralac ljepote’ – distanciran i ponajprije iskren, okrenut sebi unutar svog svijeta sobe-atelijera i posvećen svom slikarstvu karakterističnih motiva kojima problematizira vlastiti život u području slikarstva” zapisao je o umjetnikovu opusu dr. Ive Šimat Banov dok autorica aktualnih izložaba Sonja Švec Španjol ističe: “U slikarstvu i u životu zanimalo ga je samo ono bitno – slikarski izreći istinu o sebi i svijetu.” Izložba ostaje otvorena do 5. siječnja 2018.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI