Umjetničko istraživanje Zagreba

Malim urbanim intervencijama u samo tkivo grada oživjet će niz javnih gradskih prostora i pretvoriti ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada

Projekt posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba “Okolo”’, održava se od 7. do 22. srpnja na više od dvadeset lokacija, gdje će se malim urbanim intervencijama u samo tkivo grada oživjeti niz javnih gradskih prostora i pretvoriti ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada.

Lokacije u središtu Zagreba bit će, kao “carte blanche”, predane u ruke umjetnika koji će zanimljivim rješenjima podići sadržajnu vrijednost odabranih gradskih prostora i skrenuti pažnju na njihovu ljepotu i posebnost, otkrivajući potencijal onih zanemarenih i “praznih”’, kao i novu dimenziju funkcionalnih prostora, istovremeno ih povezujući i mapirajući kao mjesta vrijedna zaustavljanja i promišljanja, najavljuju organizatori.

Iza projekta stoje “Nas dve” – Ana Mikin i Tina Kovačiček, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Francuskog instituta.

Umjetnička šetnja Zagrebom uključit će intervencije koje pozivaju prolaznike na interakciju i korištenje, dio njih upućivat će “na novu, ljepšu stvarnost”, a neke će u užurbanu svakodnevicu grada donijeti i dozu humora.

“Slučajnom ili namjernom prolazniku pružit će tako razlog da zastane, razgleda, razmisli ili se zabavi te potraži ostale intervencije sudjelujući u istraživanju i otkrivanju Zagreba”, dodaje se u najavi.



Osim hrvatskih sudionika svoj će trag u Zagrebu ostaviti i francuski street art umjetnici Oak Oak, Levalet i Scenocosme. Oak Oak osvaja gradske ulice poetičnim i često humorističnim likovima, posvećujući se detaljima uz koje veže svoje intervencije. Radovi su mu nerijetko minijaturni i skriveni, a dosad ih je realizirao na ulicama gradova Francuske, Nizozemske, Španjolske, Belgije, Japana i Havaja, a surađuje i s galerijama u Los Angelesu i New Yorku.

Kombinirajući crteže i street art instalacije Levalet stvara živopisne likove koji komuniciraju s arhitekturom i razvijaju se u dijalogu s već postojećim okruženjem.

Umjetnički duo Gregory Lasserre i Anais met den Ancxt, koji stoje iza imena Scenocosme, kroz interaktivne instalacije i radove na području vizualne i digitalne umjetnosti preispituju akcije i reakcije gledatelja,  uspješno spajajući tehnologiju i žive elemente.

U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar predstavit će interaktivnu zvučnu instalaciju Akousmaflore s biljkama u glavnoj ulozi. Iako intervencije povezuje zajednički nazivnik “Okolo”, one zadržavaju svoj jedinstveni karakter, pojedinačni pristup i element iznenadnog pojavljivanja – svaki umjetnik, odnosno kolektiv intervenirat će u gradski prostor u različito vrijeme, nevezano za druge, već postojeće ili buduće, intervencije.

Ovogodišnje, prvo izdanje projekta “Okolo” održava se pod nazivom “Intro”, čime se najavljuje povećanje broja lokacija i umjetnika te umjetničkih formi izražavanja narednih godina. Želja je projekta da se kombiniranjem raznih medija i formi umjetnosti, od umjetnosti i arhitekture do aktivizma i urbanizma, a s idejom revitalizacije i aktivacije javnih gradskih prostora, potakne interakcija grada i prolaznika, umjetničko istraživanje grada, kao i duhovito i kritičko promišljanje prostora u gradskoj jezgri i njihove funkcionalnosti te namjene.

Projekt objedinjuje različite intervencije koje promišljeno i katkada duhovito koriste gradske prostore, stvaraju nova značenja i iskustva u svakodnevnom okruženju ili tek postojeće objekte stavljaju u neobične kontekste, a gradske prostore pretvaraju u mjesta susreta, istraživanja i komunikacije, stvarajući tako novu sliku grada

Facebook Comments

Loading...
DIJELI