Upoznajte baštinu hrvatske velikaške obitelji: Monografija “Putovima Frankopana”

Monografija će se svečano predstaviti 31. listopada u Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. 

Monografija “Putovima Frankopana” tiskana je u sklopu projekta Kulturno-turističke rute “Putovima Frankopana” u suradnji Primorsko-goranske županije i 12 partnera, a čitatelje upoznaje s baštinom te hrvatske velikaške obitelji kroz povijest, običaje, arhitekturu, graditeljstvo i pravo, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinstvo u sjedištu županije. Monografija će se svečano predstaviti 31. listopada u Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. 

Monografiju su izdali Primorsko-goranska županija i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč-Konestra istaknula je da se tako ispunjava jedna od zadaća tog fakulteta, a to je suradnja i pružanje usluga lokalnoj zajednici. “Na fakultetu su znanstvenici spremni izložiti znanja, a u monografiji smo se potrudili da su tekstovi pisani na znanstveno-popularan način kako bi bili dostupniji što širem krugu čitatelja”, rekla je.

Knjiga je podijeljena u devet poglavlja: o povijesti obitelji Frankopan, o pojedinim područjima na kojima je obitavala i vladala ta obitelj, a to su otok Krk, Vinodol, Gorski kotar i Senj, slijede poglavlja o zadužbinama i mecenatstvu obitelji, jeziku kojim su pisane isprave i povelje te tekstovi uklesani u kamen, poveznicama Europe i Frankopana te njihovoj pravnoj ostavštini. Osim Ines Srdoč-Konestre, urednica monografije je Saša Potočnjak s Filozofskog fakulteta.

Viša savjetnica za odnose s javnošću i programe EU Primorsko-goranske županije Irena Grdinić rekla je da je projekt “Putovima Frankopana”, vrijedan 64 milijuna kuna, od čega se iz EU fondova financira 47 milijuna, pokrenut kako bi se podsjetilo na značenje obitelji Frankopan djelomičnim obnavljanjem njihovih kaštela na području te županije, uspostavom kulturno-turističke rute koja povezuje lokalitete vezane uz Frankopane radi upoznavanja lokalnog stanovništva s njima i njihovom ostavštinom te vrednovanjem na turističkom tržištu.

Na važnost tiskanja publikacije koja bi obuhvatila sve elemente vezane uz Frankopane upozorili su sudionici mnogih edukacija koje su u sklopu tog projekta provedene na području županije. Želja je bila na jednome mjestu na popularan način prikazati sve važno i zanimljivo što je bilo u stručnoj znanstvenoj literature.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI