Varaždinski muzej u europskom projektu

"Gradski muzej Varaždin u svom fundusu ima 200.000 artefakata od kojih je velika većina skrivena od očiju javnosti. Trebao bi cijeli Varaždin biti muzej da se sve to izloži. Suvremene tehnologije su nužnost u prezentaciji svega toga zanimljivog što postoji u našem fundusu“

Gradski muzej Varaždin u europskom je projektu povezivanja dvoraca u Sloveniji i sjevernoj Hrvatskoj “Living Castles” vrijednom gotovo 1,5 milijuna eura, rečeno je u utorak u Varaždinu.

U središtu projekta “Living Castles – Mreža ‘živih’ dvoraca i ljetnikovaca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa” je očuvanje i vrednovanje sedam dvoraca, kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke ponude i integraciju inovativnih aktivnosti očuvanja i predstavljanja baštine.

Riječ je o Starom gradu u Varaždinu u kojem je smješten dio Gradskog muzeja Varaždin, zatim Starom gradu u Čakovcu, Velikom Taboru i dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici u Hrvatskoj, te dvorcu Ptuj, Celjskom dvorcu i dvorcu Rakičan u Sloveniji. Ukupna vrijednost projekta, koji će se provoditi do kraja ožujka 2021. godine, je gotovo 1,5 milijuna eura, a 85 posto sufinancirano je iz EU u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek naglasio je da će se provođenjem projekta osuvremeniti prezentacija fundusa muzeja.

“Gradski muzej Varaždin u svom fundusu ima 200.000 artefakata od kojih je velika većina skrivena od očiju javnosti. Trebao bi cijeli Varaždin biti muzej da se sve to izloži. Suvremene tehnologije su nužnost u prezentaciji svega toga zanimljivog što postoji u našem fundusu“, rekao je Mesek.

Suradnica na projektu, muzejska savjetnica Ljerka Šimunić, dodala je da je varaždinski Stari grad sada tradicionalni muzej s tradicionalnim muzeološkim izlaganjem 14 zbirki.

“Ono što je potrebno, a iziskuje velika financijska sredstva je uvođenje u stalni postav onoga što danas zovemo vizualnom proširenom stvarnošću. To su hologramske projekcije, 3D projekcije, touch screenovi kojima bi posjetitelj individualno mogao dubinski ulaziti u sadržaje”, kazala je Šimunić.

Rezultat projekta bit će zajednička prezentacija ovih sedam dvoraca, a očekivani efekt je povećanje broja posjetitelja za više od 5 posto. Sadašnje brojke govore o godišnjem posjetu ovim dvorcima/muzejima od 15 do 80 tisuća ljudi. Stari grad u Varaždinu godišnje posjeti više od 50.000 ljudi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI