Vatikan na Venecijanskom bijenalu: ‘Moderne crkve su ružne i negostoljubive za vjernike’

wikimedia

Tijekom bijenala vatikanski prostor će biti na otoku San Giorgio u venecijanskoj laguni

Vatikan je objavio da će prvi put sudjelovati na Venecijanskom bijenalu arhitekture (od 26. svibnja do 25. studenoga) gdje će se predstaviti s deset kapelica koje će projektirati slavni arhitekti.

Od početka 20. stoljeća svjedočimo srceslamajućem razvodu umjetnosti i vjere, ali mi ih sada pokušavamo ponovo spojiti”, kazao je vatikanski ‘ministar kulture’ kardinal Gianfranco Ravasi.

Ravasi je često kritizirao moderne crkve, nazivajući ih ružnima i negostoljubivima za vjernike.

Sada se nada da će vatikanske kapelice u Veneciji ponoći u uspostavi dijaloga “između svetog i arhitekture”, koji je stoljećima stvarao veličanstvene crkve koje su mijenjale javni prostor diljem svijeta.

To će sigurno biti teško i složeno putovanje, jer još uvijek postoje obostrane sumnje, ali dijalog s arhitekturom znatno je napredovao”, kazao je Ravasi.



Vatikanski prostor će tijekom bijenala biti na otoku San Giorgio u venecijanskoj laguni. Neće to biti klasični paviljon s minijaturnim modelima, rekao je Ravasi, nego svojevrsni hodočasnički put oko 10 kapelica u šumskom predjelu otoka. Većinom će i biti napravljene od drveta.

Najslavniji arhitekt koji će projektirati vatikanske kapelice je Britanac Norman Foster, dobitnik Pritzkerove nagrade. Izdvajaju se i Amerikanac Andrew Berman, Talijan Francesco Cellini, Japanac Terunubu Fujimori i Portugalac Eduardo Souto de Moura.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI