VukovArt u Vukovaru

Screenshot

U ime Udruge "Val kulture", koja s gradom organizira manifestaciju, voditelj marketinga Krešimir Herceg istaknuo je da je VukovArt pokrenut kao novi koncept u razvoju umjetnosti, svojevrsni je odmak od ratne tematike te stvara novi vizualni identitet grada

Ovogodišnji VukovArt – Luka umjetnosti održat će se od 1. do 15. lipnja, u sklopu manifestacije oslikat će se pet murala (tri u Borovu naselju, dva u Vukovaru) ukupne površine 700 četvornih metara, a po prvi put održat će se i Vukovarski polumaraton za koji se već sada prijavilo 600 natjecatelja.

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare u Vukovaru, ova međunarodna manifestacija odvijat će se pod nazivom ovogodišnjega projekta “Give me 5!”, kao podsjetnik o oslikavanju pet stambenih objekata, a pokrovitelj manifestacije je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

“Manifestaciju smo pokrenuli s ciljem osmišljavanja i poticanja novih društvenih događanja i inovacija u društvenoj infrastrukturi, okupit će najbolje umjetnike Street art izričaja sa svih kontinenata, a Vukovar ovime smještamo na posebnu turističku kartu koja privlači i posebne turiste“, rekao je vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček i dodao da je grad Vukovar za ovaj projekt osigurao oko 450.000 kuna.

Izrazio je zadovoljstvo i organizacijom prvog polumaratona, čija ruta će prolaziti pored lokacija koje su oslikane muralima.

VukovArt svojevrsni odmak od ratne tematike



U ime Udruge “Val kulture”, koja s gradom organizira manifestaciju, voditelj marketinga Krešimir Herceg istaknuo je da je VukovArt pokrenut kao novi koncept u razvoju umjetnosti, svojevrsni je odmak od ratne tematike te stvara novi vizualni identitet grada kakav već imaju gradovi poput Berlina, Varšave ili Londona gdje postoje i posebne turističke ture za razgledavanje murala.

Fasade stambenih zgrada u Borovu naselju i Vukovaru oslikavat će hrvatski muralist Lonac te Mehsos iz Belgije, WD (Wild Drawing) iz Indonezije, Thiago Mazza iz Brazila i street umjetnica Zabou iz Francuske.

Također, u dvije vukovarske škole održat će se i dvije radionice virtualne realnosti, koncertno će nastupiti General Woo, a organizator najavljuje i druge sadržaje.

Polumaraton će se trčati duž lokacija oslikanih muralima

Organizator prvog vukovarskog polumaratona Tomislav Marinović najavio je da će se uz polumaraton u dužini od 21 kilometar, čija će ruta ići duž lokacija s oslikanim muralima, održati i utrka građana od 5 kilometara.

“Do sada se za polumaraton prijavilo oko 600 natjecatelja i to iz Hrvatske, BiH, Srbije, Austrije i Irske, pa ima međunarodni karakter što je i poticaj organizatoru da ubuduće bude još bolje organiziran te privuče još više ljudi“, rekao je Marinović i dodao da su prijave otvorene do 10. svibnja putem web stranice stoperica.hr

Manifestacija VukovArt-Luka umjetnosti začetke ima u 2016. godini, kada je hrvatski 3D Street Artist Filip Mrvelj oslikao pješački most na Vuki slikom srušenoga drvenog mosta koja se proteže na oko 100 četvornih metara. Slika je oduševila Vukovarce i dugo se nalazila na društvenim mrežama, pa se i rodila ideja o pokretanju 3D Street Art festivala uz sudjelovanje najpoznatijih svjetskih anamorfnih umjetnika.

Na prvoj VukovArt –Luka umjetnosti oslikane su četiri 3D slike na šetnici uz rijeku Vuku, kao i mural “Suncokret” u središtu grada, a prošle godine oslikano je pet murala na fasadama stambenih zgrada u Borovu naselju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI