Zagreb u svjetlosti s temom proljeća

Na čak 19 lokacija među kojima su tunel Grič, Art Park, galerija Klovićevi dvori, plato Gradec i Opatička ulica održat će se prekrasni zagrebački Festival svjetla

Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha i svjetlosnih atrakcija što oživjele glasovite vizure, trgove, šetališta i parkove, drugi Zagrebački festival svjetla održat će se od 15. do 18. ožujka na 19 lokacija povijesne gradske jezgre s atraktivnim audiovizualnim instalacijama i projekcijama.

“Festival svjetla kreće u četvrtak, 15. ožujka s početkom u 18 sati i trajat će do nedjelje, 18. ožujka, do 23 sata. Jako nam je drago da smo s našim partnerima ove godine uspjeli organizirati čak 19 lokacija”, najavila je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, koja organizira projekt.

Festival će se održavati u tunelu Grič, Art parku, Tomićevoj ulici, kuli Lotrščak, kod spomenika A.G. Matošu, Vranicanijevoj poljani, parku Grič, platou Gradec, u atriju i Galeriji Klovićevi dvori, Jezuitskom trgu, Opatičkoj ulici, Hrvatskom institutu za povijest, velikom dvorištu i sjevernom dvorištu Muzeja grada Zagreba, Vrazovom šetalištu, dječjem igralištu na Dubravkinom putu, ljetnoj pozornici Tuškanac i na Tuškancu.

Bienenfeld je istaknula važnim što su se u projekt ponovno uključile kulturne institucije

Osim Klovićevih dvora, koji su lani bili točka okosnica cijelog festivala, projektu su se priključili i Muzej grada Zagreba, Hrvatski institut za povijest, ali i glumci koji će uz kip Antuna Gustava Matoša recitirati njegove stihove. Na Vranicanijevoj poljani ponovno će biti instalacija jajeta, a sve će biti začinjeno sa svjetlom i vrhunskim svjetlosnim efektima.



U Art parku će, rekla je, postaviti vinograde na obroncima ispod Strossmayerovog šetališta gdje su nekad bili gradski vinogradi, što malo ljudi zna, pa će se svjetlosnom instalacijom vratiti u taj dio zagrebačke povijesti.

Tema Festivala je proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu te će stoga svaka od 19 lokacija na svoj način dočarati proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave koje će se održavati od 18 do 23 sata. Ulaz na sve programe je besplatan. “Festival svjetla Zagreb 2018.” održat će uz podršku Grada Zagreba i Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Bienenfeld je, najavljujući početak turističkog proljeća u glavnom gradu Hrvatske rekla kako ih posebno veseli da tim velikim projektom Zagreb kreće u “ozbiljnu turističku godinu”.

“Očekujemo da ćemo prošlogodišnjih 100.000 posjetitelja ove godine bitno nadmašiti”, istaknula je te dodala da je Zagreb već prošle godine “prepoznat” u centrali festivala svjetla, Berlinu i postao njihov član ističući kako je to ujedno i potvrda da Zagreb ulazi u ozbiljnu familiju velikih festivala svjetla u svijetu.

Tim četverodnevnim Festivalom Zagreb se pridružuje drugim svjetskim gradovima, poput Lyona, Amsterdama, Helsinkija, Praga, St. Petersburga ili Berlina, koji imaju tradiciju održavanja takvih festivala. “Festival svjetla Zagreb” uvršten je i u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International.

Arhitekt Krešimir Rogina istaknuo je kako je “Festival svjetla Zagreb 2018.” velika afirmacija zagrebačkog urbaniteta i svojevrsni “spektakl svakodnevice”.

“Urbanitet je nešto najvrjednije što imamo. Mi ga nismo katkada svjesni, mi ga uzimamo zdravo za gotovo, ali zato su ovakve manifestacije ‘pojačivači okusa’ našega grada”, rekao je Rogina. Istaknuo je kako se baština mora interpretirati da bi bila prezentna te da se ona ne interpretira samo turistima nego i samim građanima da bi onda oni mogli biti ti pronositelji.

Direktor Sektora za korporativne komunikacije HEP-a Ivica Žigić istaknuo je zadovoljstvo što s Gradom Zagrebom surađuju na realizaciji tog projekta zbog toga što su, između ostalog, i opskrbljivač električnom energijom koju Grad Zagreb 100 posto crpi iz obnovljivih izvora.

“HEP je jedan od rijetkih opskrbljivača električnom energijom koji može reći da opskrbljuje 100 posto zelenom energijom dva glavna europska grada, a to su Zagreb i Ljubljana”, rekao je te dodao i da HEP već više od 110 godina opskrbljuje Zagreb i građane ne samo svjetlom nego i toplinom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI