Zagreb ugošćuje oscarovca Vittoria Storaroa

Vittorio Storaro je surađivao s nekim od najvećih svjetskih redatelja kao što su: Bernardo Bertolucci (Oscar za "Posljednjeg cara"), Francis Ford Coppola (Oscar za "Apokalipsu sada"), Warren Beatty (Oscar za "Reds"), Woody Allen, Dario Argento

Talijanski institut za kulturu, 5. i 6. veljače u Zagrebu će ugostiti Vittorija Storara, dobitnika tri nagrade Oscar za fotografiju.

Vittorio Storaro je surađivao s nekim od najvećih svjetskih redatelja kao što su: Bernardo Bertolucci (Oscar za “Posljednjeg cara”), Francis Ford Coppola (Oscar za “Apokalipsu sada”), Warren Beatty (Oscar za “Reds”), Woody Allen, Dario Argento.
Pored tri Oskara, Storaro je dobitnik i brojnih nagrada najznačajnijih međunarodnih filmskih festivala.

5. veljače, u 19.30, u velikoj dvorani Kina Europa bit će prikazan film Konformist (1970) , kojem će prethoditi prezentacija Storara.
Film je režirao nedavno preminuli Bernardo Bertolucci s kojim je Storaro surađivao više od 20 godina, realizirao 7 filmova i dobio Oskara za film “Posljednji kineski car”.
Projekcija će stoga biti i prilika da se prisjetimo Bernarda Bertoluccija, jednog od najvećih talijanskih redatelja, njegove osobnosti i profesionalnosti.

6. veljače, u 11 sati Vittorio Storaro će biti gost Akademije dramskih umjetnosti u Frankopanskoj 22 gdje će održati masterclass, otvoren za sve zainteresirane.
U brojnim intervjuima Vittorio Storaro naglašava da fotografija nije tek puka tehnika, premda rafinirana, već zasebno izražajno sredstvo putem svjetlosti.
Fotografiju smatra pravom umjetnošću, jer svaka boja ima vlastite odlike percipirane okom, ali prije svega umom uz pobuđivanje različitih emocija i psiholoških reakcija.
Storaro je do tih zaključaka došao još kao dječak kad je slučajno ušao u crkvu S. Luigi dei Francesi u Rimu i promatrao fascinantnu Caravaggiovu sliku “Obraćenje sv. Mateja”, u kojoj zrake svjetlosti , s višestrukim simboličkim i psihološkim značenjem, prelaze preko platna i snažno obilježavaju radikalnu frakturu u životu mladog Mateja.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI