Kusić: Komunistički zločini prvi put su stavljeni u kategoriju spornih

HRT

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonimir Kusić.

Komentirao je odluku Povjerenstva za suočavanje s prošlošću o korištenju pozdrava “za dom spremni”.

Kusić je rekao kako ima dosta paušalnih ocjena – 30 stranica dokumenta koje treba dobro pročitati. Govoreći o sedam izdvojenih mišljenja, rekao je kako se sva odnose samo na jedan pojam – zvijezdu petokraku. Oni su željeli da bude smještena u istu kategoriju s ustaškim znakovljem, dodao je.

Mišljenja je da je Vijeće postiglo velik uspjeh. Uspjelo je producirati dokument bez ideologije, bez emocija, koji nije idealan, ali je realan. I ove kritike s lijeve i desne strane su pohvala Vijeću. To znači da smo na dobrom putu, taj dokument je za budućnost, za mlade naraštaje, rekao je Kusić.

Prvi put u povijesti komunistički su simboli proglašeni spornima, a komunistički zločini koji su često bili prikrivani i nisu bili osuđivani, prvi put su stavljeni u kategoriju spornih, istaknuo je Kusić.



Govoreći o “za dom spremni” kod HOS-a, Kusić je rekao kako je Vijeće o tome bilo jednstveno jer se radi o braniteljima. Od 17 članova vijeća nitko nije osporavao. U preambuli Ustava govori se nausprot NDH, ali se govori i o Domovinskom ratu. To su dvije ustavne kategorije. Kada dolaze dvije ustavne kategorije onda se priklanja onoj o Domovinskom ratu, budući da su oni bili učesnici Domovinskog rata.To su bili hrvatski branitelji koji su poginuli za obranu domovine i to je bilo ono što je presudilo za ovu odluku, kazao je.

Nije se složio s kritikama pravnika koji tvrde da će sve ostati isto. Sada je red na Vladi i tu bih odao priznanje premijeru Andreju Plenkoviću jer se nitko nije usudio napraviti ovo, to je bio državnički korak. Vrijeme će pokazati da li su zaključci bili važni. Sada je vrijeme na legislativi koja mora biti preciznija, a onda dolaze suci. Ne smije se kao do sada pustiti da suci arbitrarno rade, poručio je Kusić.

Kusić je, govoreći o radu Akademije, rekao kako nikada u povijesti nije bila otvorenija nego sada. Tvrdnju urednika Stankovića da se Akademija ne bavi bitnim temama akademik je opovrgnuo. Nigdje se nismo toliko angažirali kao u pravosuđu. Rekao je kako je problem u tome što mediji prate samo teme od kojih mogu napraviti spektakl. Dodao je i da neće izići sa stavom o Istanbulskoj konvenciji jer je ona ušla u područje svjetonazora, stvorila su se dva tabora.

Na Stankovićevo pitanje zašto je HAZU reagirao na presudu generalu Praljku odgovorio je kako su se morali očitovati zbog zabrinutosti položajem Hrvata u BiH.

Odgovorio je na kritike Ivice Puljka i Ivice Đikića rekavši kako daju paušalne izjave te da uopće ne razumiju što HAZU radi.

Podsjetio je kako je Akademija napravila smjernice za Strategiju obrazovanja, nakon čega su njeni ljudi na njoj radili. Poslije se to pretočilo u kurikularnu reformu, rekao je Kusić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI