Letica o Mislavu Kolakušiću i “njegovoj pravdi, pravnoj državi i politici”

screenshot, youtube

U svom zaključku Letica kaže: “Tko zna bilo što o teoriji i praksi demokratske države i prava lako će zaključiti da je sudac Mislav Kolakušić za demokraciju, državu i pravo opasni demagog kojeg se obično svodi na zajednički ‘nazivnik’ hrvatskog populizma”.

Politički analitičar Slaven Letica komentirao je Mislava Kolakušića, koji se natječe i za Europski parlament, a u svom zaključku Letica kaže: “Tko zna bilo što o teoriji i praksi demokratske države i prava lako će zaključiti da je sudac Mislav Kolakušić za demokraciju, državu i pravo opasni demagog kojeg se obično svodi na zajednički ‘nazivnik’ hrvatskog populizma”.

Na Facebooku Letica piše:

Predsjednik udruge „Antikorupcija“ i nositelj nezavisne kandidacijske liste na izborima za Europski parlament, sudac Mislav Kolakušić koji je Državnom sudbenom vijeću jučer podnio (neopozivu) ostavku na položaj sudca Trgovačkog suda, uz naznaku da mu je zadnji dan sudačkog poziva i službe 24. svibnja 2019. (dva dana prije nedjeljnih izbora) javnosti je – posredstvom HINE – uputio ovu sudačku „oporuku“: „Ne zanimaju me fotelje, a ona sudačka je itekako poželjna. Na (EU) izbore idem kao običan građanin. Pokušao sam unutar pravosuđa u svih dvadeset godina učiniti sve da zaštitim imovinu građana Republike Hrvatske. Podnosio sam kaznene prijave Uskoku, gdje i malo dijete vidi da se radi o kaznenome djelu. I sve je to rezultiralo apsolutno ničime. Hrvatskoj nedostaje pravde, morala i jednakosti i zato sam odlučio napustiti sud jer postoji samo jedno mjesto s kojega možete promijeniti Hrvatsku, a to je Vlada i 76 mandata u rukama. Nakon što pobijedimo na svim predstojećim izborima, svima ćemo skenirati njihova imovinu, posebice dužnosnicima.“

Površno poznajem bivšega sudca i budućeg političara Kolakušića, još i manje njegove sudačke kvalifikacije i rezultate rada, pa ću ovog puta citirati mišljenja dvojice uglednih i sposobnih ODVJETNIKA – Željka Olujića i Zvonimira Hodaka – o njemu kao (uskoro bivšem) sudcu i političaru.

Željko Olujić (komentar na portalu direktno.hr): “Da gospodin Kolakušić nije dao ostavku, on bi bio ‘najuren’ od strane Državnog sudbenog vijeća jer je prekršio sve norme koje važe za suca. Nezamislivo nam je do sada takvo širenje populizma koje je širio gospodin Kolakušić. Svi njegovi istupi zapravo su najjeftinije poigravanje s društvenom isfrustriranošću u kojoj mi svi živimo zbog pravne nesigurnosti. To ne znači da je on bio na dobrome putu u svojoj kritici, njegova kritika je bez ikakve argumentacije. Sretan mu put u politiku!”.



Zvonimir Hodak: „No, da ne rastežem previše, moj favorit za kojeg ću i glasovati (na EU izborima) je Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu. Čovjek je mnogima kontroverzan, a osobito onima koji su još i danas fascinirani pravnim talentom bravara kad je izrekao mitsku mudrost: ‘Drugovi, ima sudija koji se drže zakona k’o pijani plota’. Kolakušić se pokazao kao dobar sudac kojeg sada žele na brzinu pretvoriti u lošeg suca koji ‘sramoti’ sudstvo kritikama na rad sudova i političkom ambicijom. Kao da se suci ne bi smjeli kandidirati za EU Parlament. No, to je ne samo netočno već i nebitno. (…)
Mislav Kolakušić je za mene jedan od onih dobrih sudaca koji poznaje tehnologiju sudačkog poziva, ali i sve manjkavosti kao i nelogičnosti pravosudnog sustava. Sve što je do sada u javnosti izrekao o sucima i sudovanju stoji. Može li itko poreći milijunske zaostatke u rješavanju predmeta, prije na nižim sudovima opće nadležnosti, a danas na Vrhovnom sudu.“

Dakle, dva odvjetnika, dva dijametralno suprotna mišljenja o bivšem sudcu i budućem političaru Mislavu Kolakušiću.

Svoje, krajnje negativno, mišljenje o kolegi „trgovačkom“ sudcu Kolakušiću ne tako davno javnosti je ponudio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić: “Imate zaštitno lice vaše televizije suca Mislava Kolakušića koji ovdje pred kamerama tri godine govori da su Trgovački sudovi leglo korupcije, on je sudac na Trgovačkom sudu. On bi ukinuo predsjednike sudova, javio se za predsjednika Trgovačkog suda pa nije uspio, ukinuo bi DSV, javio se na DSV, ukinuo bi Ustavni sud, javio se na Ustavni sud, on je pun mesijanskog entuzijazma dok se bavi politikom. (…)

Sudac Kolakušić je ozbiljan problem hrvatskog sudstva. On se flagrantno bavi politikom. To je čovjek koji donosi stavove o predmetima koji su u tijeku. On komentira, on ocjenjuje predmete. Osnovao je jednu parapravosudnu udrugu koja zaprima prijave protiv korupcije, onda on gleda je li prijava osnovana, on koji nije radio nikada u kaznenom predmetu, nije donio ni jednu kaznenu presudu onda on procjenjuje je li osnovana prijava po njegovom stručnom mišljenju i onda to šalje DORH-u. Radi izvide, stavio se na mjesto tijela kaznenog progona, to je nedopustivo”.

Navedena i brojna druga oprečna mišljenja samo su potvrda riječi koje je o sudačkom pozivu (!) i sudcima napisao najbolji pisac među američkim sucima i najbolji sudac među tamošnjim piscima, Richard A. Posner. U knjizi “Kako suci misle” (How Judges Think, Harvard University Press, Cambridge – London, 2008.) ovako opisuje ljudsku narav, profesionalnu svijest i ponašanje (vođenje postupka i donošenje presuda) svojih kolega sudaca: “Moje analize i istraživanja na kojima su te analize temeljene pokazuju da suci nisu, nažalost, moralni i intelektualni gorostasi, proroci, vizionari, oratori ili računalni strojevi. Oni su obični radnici koji se, kao i svi drugi radnici, prilagođavaju uvjetima na tržištu rada na kojem djeluju.”

Dok mišljenje o sudačkim vrlinama i manama bivšega sudca Kolakušića rado prepuštam uglednim odvjetnicima i bivšim kolegama-sudcima, osjećam se kompetentnim nešt kazati o pomalo čudačkim, za demokraciju i pravnu državu krajnje opasnim političkim vizijama i idejama budućeg političara Mislava Kolakušića.

Evo kako zbori budući političar Kolakušić:

„Vrijeme je da od slabog i nejakog naroda ponovno postanemo snažan i moćan.“

“Mi smo sada manji od makovog zrna. Dođu Amerikanci, mi se ulizujemo. Dođu Rusi, mi se ulizujemo. Dođu Kinezi, sada se njima ulizujemo. Vrijeme je da postanemo država i ja garantiram da ćemo postati jaka država. Svoji na svome.”

„Potrebna nam je jeftinija država. To može postići vrlo brzo, ukidanjem, na prvom zasjedanju Sabora, deset ministarstava, parafiskalnih nameta i financiranja općina, ali ne i izravnim ukidanjem samih općina te zabranom, u potpunosti, bilo kakvog financiranja stranaka i njihovih satelita iz državnog i lokalnog proračuna.”

“Radi bržeg razvoja demokracije u Hrvatskoj, nužno je potpuno ukinuti financiranje stranaka iz državnog i lokalnih proračuna, jer tek ćemo tada imati političare kojima je javni interes ispred osobnog imovinskog interesa. ”

“Prvo postajem europarlamentarac, kao takav kandidirat ću se na predsjedničkim izborima i pobijediti.”

„Kada pobijedim na predsjedničkim izborima, povući ću se iz Europskog parlamenta, a umjesto mene će doći zamjenik.“

Građanima moramo vratiti dostojanstvo te izrezati karcinom koji je napao hrvatsko društvo, a to je korupcija koja izjeda svaki dio društva, od pravosuđa, školstva do zdravstva”.

„Kada dobijem izbore, parlamentarne izbore, neću biti premijer. Ne; biti ću ministar pravosuđa i policije i žestoko ću pokrenuti čišćenje karcinoma korupcije.“

“Ja ću preuzeti poziciju ministra pravosuđa i policije i bit ću volonter premijer.”

“Dovesti ujedinjenje ministarstva pravosuđa i policije u svezu s diktaturom i govoriti da se radi o spajanju nespojivih grana vlasti ukazuje na težak stupanj opće neinformiranosti. Radi se o pojmovima koji su poznati svakom pučkoškolcu, a i svatko se može upoznati s njima na internetu. Naime, ministarstvo policije je dio izvršne vlasti isto kao i ministarstvo pravosuđa.”

“Istinska borba protiv korupcije krenut će odmah nakon sljedećih parlamentarnih izbora i osnivanja Državne antikorupcijske agencije. Ona će ispitati imovinu i izvore porijekla te imovine do najsitnijih detalja svih osoba koje su od 90-ih upravljale ili odlučivale o našoj imovini, počevši od bivših i sadašnjih sudaca Ustavnoga i Vrhovnoga suda, premijera i ministara, lokalnih moćnika, pa nadalje.“

„Tko je jamio, vratit će i to trkom.”

“Građani moraju biti svjesni da se ovaj nakaradni sustav ne može oporaviti ili promijeniti malo po malo, sektor po sektor. To postojeći sustav nikada neće dopustiti. Moguće je samo istovremeno kompletno rušenje ovog zagađenog sustava i podizanje novog na temeljima zdravog razuma i logike. Ništa nećete napraviti ako na kući koja je sagrađena na močvarnom zemljištu pokrpate rupe u zidovima. Ako se ne želite odseliti, onda ju morate srušiti i napraviti nove duboke temelje te sagraditi novu kuću u kojoj ćete moći s obitelji dugo i mirno živjeti.”

ZAKLJUČAK

Tko zna bilo što o teoriji i praksi demokratske države i prava lako će zaključiti da je sudac Mislav Kolakušić za demokraciju, državu i pravo opasni demagog kojeg se obično svodi na zajednički „nazivnik“ hrvatskog populizma.

U situaciji općeg beznađa i samo-destruktivnog malodušja koje je zavladalo Hrvatskom nije nikakvo čudo da tu činjenicu ne vidi preko 120.000 ljudi ili „profila“ (lažnih ili stvarnih pokazati će nedjeljni izbori) koji su lajkali spomenarsku stranicu „Građani za Mislava Kolakušića“, kao i gotovo 4% ispitanika koji u nekim anketama izjavljuju da će za njegovu listu glasovati na EU izborima.
Što se, pak, životnog POZIVA bivšega sudca i možebitnog političara tiće, javnost valja podsjetiti da je s velikim entuzijazmom pristupao i svom prvom nesuđenom životnom pozivu: onom umjetničkog fotografa.

Naime, prije punih šest godina marljivi su novinari lako otkrili da je kasniji sudac i budući političar ovim lijepim riječima pozivao punoljetne (!) djevojke da mu se jave ako žele imati lijepe fotografije:

„Ja sam Mislav Kolakušić, zaljubljenik u fashion, art i travel fotografiju, čiji je osnovni cilj umjetnički dio u modnoj i glamour fotografiji i u svemu tome dobro se zabaviti, jer photosession može biti itekako zabavan bez pritiska vremena i novca. Moj Micro studio u zagrebačkom kvartu Savica skroman je prostor opremljen profesionalnom studijskom opremom Bowens, Lastolite i Nikon te neobaroknim i modernim namještajem.”

Poručivao im je još i ovo:

“Prijavi se za besplatno studijsko fotkanje, snimi svoje fotke iz snova i osvoji profesionalni modni book! Osjećaj se kao kraljica i zabavi se na besplatnom studijskom fotografiranju. Želiš se profesionalno baviti manekenstvom, a nemaš book ili jednostavno želiš vrijednu uspomenu za buduća vremena ili želiš snimiti fotke baš onakve kakve si ih zamislila.”

Hobi i „fashion“ Milsava Kolakušuića sada su promijenjeni. Građane ne poziva na studijsko fotkanje nego u borbu protiv „karcinoma korupcije“ i „nakaradnog sustava“ (pravnog, političkog, ćudorednog) u kojoj bi, dakako, ON bio vrhovnik i vojskovođa: euro-zastupnik, predsjednik Republike, ministar pravosuđa i policije.

S takvim ovlastima približio bi se vrlo blizu ovlastima koje je samom sebi dao legendarni američki „sudac za vješanje“ Roy Bean o kojem je John Huston 1972. snimio romatničnu dramu „ The Life and Times of Judge Roy Bean“ s Paulom Newmanom (Roy Bean) i Avom Gardner (Lily Langtry) u glavnim ulogama.

Evo sažetka priče o tom filmu s jednog kino-poratla: „Nakon što bude pretučen gotovo do smrti, odmetnik Roy Bean se oporavlja odlučan vratiti se i osvetiti svojim protivnicima. Kad na rubu civilizacije na Divljem zapadu, na području zapadno od rijeke Pecos u Teksasu, podigne gradić Langtry, ekscentrični Bean proglasi se sucem i u svom gradu zavede strahovladu. Kao veliki obožavatelj Lily Langtry, slavne britanske glumice u koju je zaljubljen a koju nažalost nikad nije susreo, samoproglašeni djelitelj pravde svoj grad i nazove prema njoj, a sudnicu smjesti u salun Jersey Lily. Nakon što nekoliko razbojnika imenuje svojim zamjenicima, Bean će ubrzo doći na loš glas po olakom dijeljenju smrtnih kazni, podjednako kriminalcima kao i nedužnim ljudima. Neobičnim shvaćanjem pravde i smrtnim presudama svima koji uvrijede Lily Langtry, steći će nadimak „sudac za vješanje”. Istodobno, njegov će gradić postati privlačan brojnim revolverašima poput Bad Boba, koji će sa sucem željeti odmjeriti snage.“

Rezultati nedjeljnih EU izbora bit će vrlo zanimljivi i važni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI