Logoraši BiH: “Praljku ne želimo zlo, kaznu treba izdržavati u zatvoru”

Snimka zaslona

Istaknuto je kako je Praljkov čin, u kojemu je on, nakon kratke izjave o neprihvaćanju presude popio nešto objavivši da je popio otrov, “strašan i nedopustiv propust osiguranja Haaškog tribunala”

Pravomoćne presude, što ih je Prizivno vijeće Haaškog tribunala izreklo trojici od šest Hrvata iz BiH optuženih za ratne zločine, u bošnjačkim su udrugama u srijedu dočekane kao očekivane, no incident kojega je u sudnici izazvao Slobodan Praljak, zbog kojega je izricanje presude prekinuto, u cijelosti je zasjenio pravi aspekt cijelog slučaja pa su i prvi komentari usmjereni uglavnom na tu činjenicu.

U prvim komentarima istaknuto je kako je Praljkov čin, u kojemu je on, nakon kratke izjave o neprihvaćanju presude popio nešto objavivši da je popio otrov, “strašan i nedopustiv propust osiguranja Haaškog tribunala” koji je bez presedana u odnosu na sve drugo što se proteklih godina tamo zbivalo.

Presjednik Udruženja logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je u Sarajevu kako je i sam šokiran događajem u sudnici u Den Haagu, jer žrtve zločina nikome pa niti Praljku ne žele nikakvo zlo.

Iako je dokazana njegova krivnja i odgovornost za zločin koji je počinio, ne želimo mu zlo. Kaznu treba izdržavati u zatvoru”, kazao je Mešković ističući kako je žrtvama stalo samo do istine i činjenica.

Komentirajući same kazne koje je prije prekida sjednice izreklo Prizivno vijeće ICTY-a, Mešković je kazao kako je ishod sukladan njegovim očekivanjima. “Vjerovao sam da će (prvostupanjske) kazne biti potvrđene”, kazao je Mešković.



Hamdija Jahić, bivši gradonačelnik Mostara, pozvao je sve u BiH, a posebice Mostarce, da izbjegavaju bilo kakve izgrede istaknuvši kako valja misliti o tome što će biti sutra.

Trebamo gledati u budućnost, Haaški tribunal radi svoj posao… a nama je i dalje živjeti i graditi zajedničku budućnost”, kazao je Jahić sudjelujući u programu javnog servisa BHT 1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI