Lokalni ‘šerifi’ u službi Todoriću: Imamo popis

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Todorićevi dugovi spram metropoli iznose od nekoliko tisuća do 17,5 milijuna kuna. Istodobno, Zagrebački holding prijavio je potraživanja od 86,7 milijuna kuna

Da je politika uvelike pomagala rastu Ivice Todorića u velikog tajkuna i Gazdu, znaju i djeca vrtićkog uzrasta. No, posljednjih mjeseci fokus je ponajviše bio na političarima koji su sudbinu hrvatskog naroda, ali i gospodarstva krojili na nacionalnoj razini, dok se lokalni čelnici, od milja zvani i šerifi uglavnom uspješno izvlače od bilo kakve konekcije s odbjeglim i posrnulim moćnikom.

Ali da veze itekako postoje svjedoči činjenica da su Agrokorove tvrtke dužne gotovo svim gradovima u Hrvatskoj, ako ništa drugo barem za najam prostora, spomeničku rentu ili pak komunalnu naknadu. Zgodan primjer za to je Grad Zagreb, a Todorićevi dugovi spram metropoli iznose od nekoliko tisuća do 17,5 milijuna kuna. Istodobno, Zagrebački holding prijavio je potraživanja od 86,7 milijuna kuna.

Zgodan primjer je i Buzet u kojem Agrokorove tvrtke ne duguju izravno gradu, ali zato dugovanja imaju spram gradskoj tvrtki Istarski vodovod, a komunalnom poduzeću Gazda duguje i u Kninu. Oko sedam milijuna kuna Gazda je dužan Dubrovniku, nakon toga na listi je Zadar sa 1,5 milijuna te Split, Osijek pa Rijeka. Ukupan iznos dugovanja prema gradovima za zakup prostora, zemljišta, komunalije i spomeničke rente iznosi skoro 60 milijuna kuna. Pitanje je pak što su lokalni čelnici čekali do sada i zašto nisu inzistirali i portraživali povrat dugovanja te kako je moguće da su se uopće toliko zadužili? No, bez obzira na odgovor najbolnija je spoznaja da ”obični” hrvatski građani ne bi ovako dobro prošli da ne plaćaju svoje račune.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI