MAKEDONSKI ‘USTAŠA’ IZ ZATVORA APELIRA HRVATIMA: ‘Kažnjen sam zbog patriotizma, sve sam vam objasnio u pjesmi’

facebook

Igor Jug, makedonski državljanin hrvatskog podrijetla koji je 2017. regionalne medijske stupce napunio upadom u tamošnji parlament, već je dvije godine u istražnom zatvoru u Skopju.

Tamo očekuje presudu zajedno sa ostalim prosvjednicima koji su nahrupili u parlament Sobranje, nezadovoljni odabirom zastupnika albanske stranke Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta. Riječ je o simpatizerima VMRO-DPMNE-a bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji su glasovanje smatrali nelegalnim.

Kazne koje ih očekuju nisu male… Spominje se robijanje ne manje od deset godina, i to zato jer se optužnica temelji na  terorizmu te nasilnom rušenju ustavnog poretka.

U cijelom nemilom događaju, najviše se istakao Igor Jug koji je u parlament uletio odjeven u HOS majicu, zbog čega je po medijima zaživio kao “makedonski ustaša”.

Obzirom da je Igorov otac Hrvat, on nikada nije skrivao patriotizam i veliko hrvatstvo, pa se uoči uhićenja na svojoj Facebook stranici najčešće obraćao upravo Hrvatima.



Makedonija je naš dom braćo i sestre Hrvati. Moramo obraniti svoj dom. Pozivam vas da pokažemo naše tradicionalno domoljublje i pomognemo Makedoncima kad je najpotrebnije”, jedna je od njegovih brojnih objava.

Igor Jug je sada u katastrofalnim uvjetima zatvora u Skopju, njegova supruga im je prije godinu i pol rodila djevojčicu Katarinu koju on nikada nije vidio, a upravo njegova supruga je ta koja je došla do naše redakcije u želji da ispriča ponešto o cijeloj situaciji.

Tako doznajemo da je Igor u pritvoru ostavljen potpuno sam, a isto tako i njegova obitelj od koje su se, zbog političke napetosti u Makedoniji – svi distancirali. Ova obitelj od Hrvata ne očekuje nikakvu pomoć u materijalnom smislu, već žale za činjenicom da osim izrugivačkog načina na koji su hrvatski mediji popratili slučaj “sobranjskog parlamenta”, nikada i nitko nije pokazao interes za Igora kojega u Makediniji nazivaju “hrvatskim nacionalistom i ustašom”.

Njegova supruga ne spori da je on impresioniran postrojbom HOS i onim što su oni učinili u Domovinskom ratu, pa prenosi njegovu želju da hrvatski mediji dobiju “pravu sliku” njihove priče, a priložila nam je i pjesmu koju je njezin suprug napisao u zatvoru, a koja “najzornije opisuje ono što on želi poručiti Hrvatima”.

Objavljujemo dio Igorove pjesme:

Tko igra zbog novca – dobija, tko igra za raju – robija

Ovo su riječi jedne tvrdoglave hrvatske budale

što cijeli život vjerovaše u patriotizam i ideale.

Rođen sam u zemlji od Hrvatske daleko

Bog reče: Gdje god se rodio, ti si Hrvat, Slavonac.

A ja zavoljeh Makedoniju, kao pravi Makedonac.

Dao sam za ovu zemlju sve što čovjek može dati,

U njoj počiva moj sin jedinac, moj otac i moja mati.

Još kao dječaku idol mi posta, junačina što zvaše se Veličko

Nazvao je sebe Vlado Černozemski, negirali su ga istoričari lažni,

Dušman je vazda bio na tapetu, za mene bješe i osta – najhrabriji čovjek na svijetu.

Nadu da junaci još uvijek postoje, oživi mi general Slobodan Praljak

Vitez moga roda i krvi moje, sa držanjem vojničine prave.

iz čijeg oka čast i ponos blista, pred sudijama haškim popi otrov i reče:

Moja je savjest čista!”…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI