Mali poduzetnici oštro protiv porezne reforme ministra Marića

screenshot

Oglasio se kritikom i do jučer nevidljivi šef oporbe

Mali poduzetnici bi provođenjem nove porezne reforme morali zarađivati 10 tisuća kuna mjesečno i od toga četiri kroz doprinose davati državi. Iako je u tijeku tek javna rasprava, vlasnici tvrtki s jednim zaposlenim ne kriju nezadovoljstvo. No, ministar financija siguran je u ispravnost te ideje, piše N1.

Ministar financija Zdravko Marić ne vjeruje previše malim poduzetnicima. Pretpostavlja da ih previše vara državu, pa to želi suzbiti većim davanjima.

 “Za prave male poduzetnike, koji vrijedno privređuju, koji požrtvovno rade, praktički neće biti nikakvih promjena, osim na bolje. Ponavljam, ove promjene su prije svega da se ciljaju i pogode zlouporabe koje smo uočili”, kaže ministar Marić.

Čini se kako nema punu podršku svog kolege, ministra gospodarstva. Darko Horvat ističe da priželjkuje poreznu reformu, ali bez dodatnih nameta tvrtkama u povoju.

Kada predmetni zakon dođe na mišljenje Ministarstva gospodarstva, mi ćemo se boriti za svakog malog poduzetnika, prvenstveno za mikro, mala i srednja trgovačka društva, za obrte. Pokušat ćemo kroz MSP test skinuti sve dodatne namete koji se planiraju uvoditi poduzetničkom sektoru”, istaknuo je ministar gospodarstva Darko Horvat.



Oglasio se kritikom i do jučer nevidljivi šef oporbe.

Nedopustiv je udar na male obrtnike, na male poduzetnike putem novog poreznog opterećenja i to je ono što u SDP-u nećemo dopustit, nego ćemo ići upravo u smjeru novog poreznog rasterećenja”, kaže Davor Bernardić.

Poduzeća s jednom ili dvije zaposlene osobe trenutno ima 80 tisuća, a godišnje uprihode 19 milijardi kuna. Mostovci strahuju da bi poreznom reformom Hrvatska mogla ostati bez njih.

Ovakav prijedlog zakona će doslovno ubiti male i srednje poduzetnike jer im se za sto posto moraju povećati davanja. Vlada nema sluha, ni volje, a niti znaju voditi Hrvatsku”, rekao je čelnik Mosta Božo Petrov.

HDZ-ov koalicijski partner smatra da ovakav prijedlog donosi više štete nego koristi.

Ne smije se radi nekolicine ili manjeg dijela ići u represiju prema većem dijelu i mi moramo uvijek gledati da se gospodarstvo što više rastereti i da se poveća svaki dohodak građana i gospodarstvenika”, kaže HNS-ovac Stjepan Ćuraj.

Mali gospodarstvenici čine skoro trećinu zaposelnih u Hrvatskoj. Ugroziti njih znači ugroziti 130 tisuća radnih mjesta, ističe N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI