Manolić oslobođen optužbi da je oklevetao Karamarka izjavom da je bio doušnik Udbe

Marko Lukunic/PIXSELL

Josip Manolić oslobođen je optužbi da je oklevetao bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, kada je u intervjuu Nacionalu u lipnju 2015. godine izjavio da je Karamarko bio doušnik Udbe.

Općinski je sud utvrdio da nije bilo namjere počinjenja kaznenog djela klevete. I drugi svjedoci potvrdili su Manolićeve teze, a to se odnosi na bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i bivšeg šefa Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS) i Vrhovnog suda Krunislava Olujića.

“Razgovarali smo u predsjednikovu uredu, a Tuđman je izrekao konstataciju o udbašima koji ga okružuju. Govoreći o ‘sovi ušari’ i ‘malom konfidentu’, ljutito je šakom lupio o stol na kojem su bili fascikli, a na njima je pisalo Šeks V. i Karamarko T.’, posvjedočio je bivši predstojnik UNS-a Krunislav Olujić na ročištu u sudskom postupku koji je Tomislav Karamarko pokrenuo protiv Josipa Manolića, piše Nacional.

“Na jednom sastanku na kojem smo bili predsjednik Franjo Tuđman, Josip Manolić i ja, Tuđman nas je pitao: ‘Čujte ljudi, ja dobivam informacije da su tu neki radili za obavještajne službe, a sad su vrlo glasni. Što da radimo s njima?’. Na to je Joža Manolić rekao da nema veze što su oni radili sa Službom, da ih sada treba pustiti jer su korisni i govore čak ono što se drugi ne usuđuju. Rekao je i da će, ako naš projekt preuzimanja vlasti uspije, ti ljudi biti nagrađeni, a ako ne uspije, oni su i ovako i onako bili na zadatku. U tom kontekstu Manolić je spomenuo i Karamarka, ali njegova uloga nije bila značajna”, prosvjedočio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na jednom od ročišta.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI