Marić u Otvorenom: Uljanik će svakog stanovnika koštati oko 600 kuna ove godine

screenshot HRT

Kakav će utjecaj imati, predstavit će danas na prezentaciji u vladi.

O suficitu proračuna i punjenju državne blagajne razgovarala se u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno”, a ministar financija, koji je bio jedan od gostiju, komentirao je i situaciju oko Uljanika.

Ministar Zdravko Marić kazao je kako će od 4,2 mlrd. kuna ukupnih aktivnih jamstava za Uljanik – država do kraja godine gotovo sigurno morati platiti 2,5 milijardi, a ostatak iduće godine. “To znači da se sigurno plaća oko 600 kuna po glavi stanovnika ove godine”, naveo je Togonal, na što je Marić rekao: “Nažalost, moram reći da da.”

“Milijarde su apstraktan pojam, ali radi se o stvarnim novcima i imat će utjecaj na proračun”, dodao je Marić.

Kakav će utjecaj imati, predstavit će danas na prezentaciji u vladi.

Dodao je kako jamstvena pričuva u proračunu iznosi 265 milijuna kuna i situacija se komplicira. “Ali bez obzira na visoke iznose, stabilnost javnih financija nije ugrožena”, naglasio je.



Ponovio je pitanje kako bi se taj novac mogao bolje iskoristiti – pritom je spomenuo kako ovogodišnjem trošku za Uljanik odgovaraju ukupna EU sredstva koja ćemo dobiti za gradnju Pelješkog mosta.

“Kada dodamo ono što ćemo platiti vjerojatno iduće godine – onda praktički imamo cijelu vrijednost Pelješkog mosta s PDV-om”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI