Mediji u BiH: Važna haška presuda o ulozi Hrvatske u ratu

0
243
Wikipedia

"Neshvatljivo da se Srbija zapravo uspjela izvući iz slične situacije"

Pravorijek Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju “Prlić i ostali”, po kojemu je presuđeno kako je postojao udruženi zločinački pothvat u kojemu je sudjelovala i Hrvatska, odmah nakon objave naišao je na veliku pozornost medija u Bosni i Hercegovini.

“Haški sud utvrdio da je Hrvatska sudjelovala u agresiji na BiH, Tuđman bio dio UZP-a”, naslov je kojim je o odluci Haškog suda izvijestio čitani portal Klix ističući navode iz sudske odluke po kojima je Hrvatska tijekom rata u BiH imala stvarnu vlast u nekim općinama u BiH te kako je rat u toj zemlji imao karakter međunarodnog sukoba, prenosi HRT.

Loading...

Portal Faktor, blizak Stranci demokratske akcije (SDA), izvijestio je da je u Den Haagu “Hrvatskoj presuđeno da je izvršila agresiju na BiH”. Portal “Dnevnog avaza” također je na udarnom mjestu prenio kako je već prvostupanjska presuda implicirala odgovornost Hrvatske, što je sada potvrđeno.

Istodobno je istaknuto kako je neshvatljivo da se Srbija zapravo uspjela izvući iz slične situacije, unatoč nedvojbenoj odgovornosti koju je Beograd imao za rat u BiH. “Veliko je pitanje kako je to Srbiji pošlo za rukom i zašto”, podsjeća “Avaz”.

U jednoj od prvih reakcija političara, predsjednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović kazao je kako mu je nevjerojatno da Haški tribunal na ovaj način pokušava opisati ulogu Hrvata u ratu u BiH. “Jako sam razočaran i iznenađen presudom”, kazao je Cvitanović za BHT 1 dodajući kako je neshvatljivo da se Hrvatima sudi za udruženi zločinački pothvat kada se zna kakvu je ulogu imao hrvatski narod tijekom rata prvi se suprotstavivši srpskoj agresiji. “Razočaran sam i zatečen”, kazao je Cvitanović dodajući kao Hrvatsko vijeće obrane (HVO) nije bio nikakva zločinačka organizacija.