MEDVED: Registar branitelja više nije dostupan javnosti

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Registar hrvatskih branitelja trebao je biti registar imena za vječnost - vječnost je kratko trajala - ravno pet godina

Najčasniji popis, kako ga je nazvao bivši ministar branitelja Predrag Matić, više nije dostupan javnosti. Pola desetljeća od javne objave, HDZ-ova Vlada odlučila je povući odluku Kukuriku koalicije. Registar branitelja od sada se zove službena evidencija i bit će dostupan samo službenim tijelima vlasti.

“Nije se u funkcionalnom segmentu reguliranja statusnih i materijalnih pitanja odgovorilo na ono što stvarnost nalaže, odnosno ono što potrebe nalažu”, poručuje ministar branitelja Tomo Medved, piše dnevnik.hr.

Matić, za čijeg je mandata registar objavljen, uvjeren je da je svrha ipak bila ispunjena: “Mi smo u radu ministarstva imali samo dobre stvari prilikom dodjele stambenih kredita ili stanova, prilikom stipendiranja djece hrvatskih branitelja. Dakle to je bio jedan pomoćni alat s kojim smo mi radili. Meni je žao. Ja nikad nisam upoznao nijednog branitelja koji je bio protiv objave tog registra”. “Mislim da se ovim našim registrom služe sve obavještajne strukture, službe u ovom dijelu Europe, a pogotovo Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. I mislim da on kao takav se trebao već odavno ukinuti, jer on je samo nanio štetu hrvatskim braniteljima”, kaže Miljenko Kolobarić iz zbora udruga veterana

Iako glavni razlog objave nije bila potraga za lažnim braniteljima, upravo se to najviše spominjalo u javnosti. U prve tri godine zaprimljeno je gotovo 2.500 anonimnih prijava. Medved poručuje da se istrage provode, a prijave i dalje zaprimaju, neovisno je li registar građanima dostupan ili ne.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI