Medved tvrdi da nisu primili 9716 zahtjeva za mirovine, već 4770

Screenshot

Ministarstvo hrvatskih branitelja u ponedjeljak je priopćenjem reagiralo na medijske napise o broju zahtjeva za nove braniteljske mirovine. Tvrde da ih nisu zaprimili 9716, već 4770.

Priopćenje Ministarstva branitelja u nastavku Vam prenosimo u cijelosti:

Ministarstvo hrvatskih branitelja smatra svojom dužnošću, očitovati se na neutemeljene napise koji su se posljednjih dana pojavili u medijskom prostoru. Naime, u Jutarnjem listu od 6. listopada 2018. objavljen je članak pod naslovom Koliko će to koštati? Prve posljedice Medvedovog zakona. U 2018. godini 9716 ljudi poslalo zahtjev: „Proglasite nas hrvatskim ratnim invalidima“ a koji su nekritički prenijeli i drugi mediji.

Tekst obiluje tendencioznim i neistinitim informacijama unatoč tome što je Ministarstvo na upit novinara dostavilo podatke i obrazloženja o broju podnesenih zahtjeva za ostvarivanje prava predviđenih Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Očito nezadovoljni istinom, koja je u tekstu prezentirana na najružniji i neistinit način, iskrivljene su dostavljene činjenice.

Primjerice, Ministarstvo je dostavilo podatke kako je u uredima državne uprave u cilju pokretanja postupka za ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida kompletirano ukupno 4770 zahtjeva, od kojih je 3841 predmet upućen na prethodnu stručnu procjenu u ovlaštene zdravstvene ustanove, a 625 predmeta vraćeno je s obrade. Isto tako Ministarstvo je jasno navelo kako je od tog broja 471 predmet upućen u Zavod za vještačenje. Stoga nije jasno zbog čega je objavljena ukupna brojka od skoro 10000 zahtjeva za ostvarivanje statusa HRVI.



Dostavljeni su i drugi podaci o mjerama iz Zakona te broju korisnika, između ostalog i broj od 6337 rješenja korisnika naknade za nezaposlene, 1654 privremena rješenja naknade za nezaposlene, 1326 jednokratnih novčanih pomoći zbog teške materijalne situacije. Ovi podaci dovoljno govore o opravdanosti donošenja novog Zakona i teškoj materijalnoj situaciji u kojoj se nalaze hrvatski branitelji i za što su u konačnici uvelike zaslužne bivše političke strukture čiji predstavnici danas oštro kritiziraju rad Ministarstva.

Javnost se dovodi u zabludu navodima kako visina mirovine ovisi o stupnju invalidnosti. Ona se naime regulira temeljem odluke liječničkih povjerenstava, odnosno ovisno o tome radi li se o općem ili djelomičnom gubitku radne sposobnosti, o utjecaju bolesti ili ozljede na nesposobnost, o činjenici koliko je oštećenje organizma posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu itd. Dakle, visina mirovine ne ovisi isključivo o postotku invalidnosti.

Osobito se potrebno osvrnuti na objavljene neistine vezano za statusna pitanja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Naime, Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je javno dostupan, nisu izjednačena prava pripadnika HVO-a s pravima hrvatskih branitelja. Neistinite su stoga i zlonamjerne tvrdnje kako će pripadnici HVO-a moći ostvarivati pravo na stambeno
zbrinjavanje i ostala prava iz Zakona.

Indikativno je što je taj navod došao od bivšeg ministra branitelja, koji očito ne vlada propisima kojima se reguliraju prava hrvatskih branitelja, niti je ikada vladao.

Krajnje je neumjesno javnost zastrašivati tvrdnjama kako su milijarde kuna izdvojene za prava hrvatskih branitelja, stradalnika i obitelji poginulih hrvatskih branitelja te ih na taj način prikazivati kao teret društva u cilju izazivanja netrpeljivosti prema njima. Ne zaboravimo da govorimo o onima koji su podnijeli najveću žrtvu za našu slobodu.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nakon godina sustavnog degradiranja nastoji vratiti dignitet kako Domovinskom ratu tako i hrvatskim braniteljima. Ne možemo stoga ostati nijemi pred neistinom kada smo ponosni na istinu”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI