MEKTIĆEVO UPOZORENJE DODIKU: Ne smije se poigravati sa strateškim odlukama

Bhrt.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u utorak kako se ne smije poigravati sa strateškim vanjskopolitičkim odlukama koje su donijela tijela državne vlasti uključujući tu opredjeljenje za članstvo u NATO-u.

Pozvao je aktualnog Predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika da inicira izmjenu takvih odluka tamo gdje su i donesene ako mu već nisu po volji.

Milorad Dodik sada kaže da on neće u NATO. Ne mogu ja ovisiti o dnevnim političkim stajalištima Milorada Dodika. Otkud znam hoće li on za sedam dana nešto drugo poduzeti”, kazao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je ovo izjavio uoči sjednice Vijeća ministara koje je s dnevnog reda ponovo skinulo nacrt godišnjeg plana reformi (ANP) bitnog za nastavak približavanja BiH članstvu u NATO-u odnosno za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Vijeće ministara o ANP-u nije raspravljalo jer s tim nisu bili suglasni ministri iz reda srpskog naroda.



Oni inzistiraju da se o nacrtu najprije očituje posebna radna skupina no ona to nije u stanju jer u njenom radu upravo na Dodikov poticaj ne sudjeluju srpski kadrovi u tijelima vlasti.

Dodik svima njima kao obvezu nameće poštivanje rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske iz 2017. godine o vojnoj neutralnosti.

Ministar Mektić je podsjetio kako su strateške odluke o približavanju NATO-u donesene upravo u vrijeme kada je Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bio dijelom vlasti a Dodikov najbliži suradnik Nebojša Radmanović član Predsjedništva BiH.

2009. godine je Nebojša Radmanović je kao predsjedatelj Predsjedništva BiH potpisao službenu odluku po kojoj je članstvo u NATO-u od suštinskog značaja za BiH”, kazao je Mektić upozoravajući kako Vijeće ministara tu odluku ne može jednostavno stornirati.

Neka je Milorad Dodik stornira na sjednici Predsjedništva BiH i nema nikakvih problema”, kazao je Mektić.

Potencijalno članstvo BiH u NATO-u postalo je i glavnom zaprekom uspostavi vlasti u BiH. Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović traže jamstva da Dodikov kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija neće kočiti napredak ka članstvu u NATO-u kako bi glasovali da mu se povjeri mandat za sastav vlade dok Dodik takav zahtjev odbija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI