Merkel relativna pobjednica, krajnja desnica postala treća snaga!

Photo: Zeljko Matic/VLM

CDU aktualne kancelarke ne mogu sami formirati vladu jedino uz pomoć Zelenih i liberala, a prvi puta nakon Drugog svjetskog rata krajnja desnica bi mogla odlučiti o novoj vladi.

Prema prvim neslužbenim rezultatima izbora za Bundestag Njemačka ulazi u novo političko razdoblje.

CDU Angele Merkel je s 32,5 posto izgubio 9-10 posto glasova u odnosu na rezultat prije četiri godine. SPD je pak doživio povijesni debakl s 20 posto glasova (5 posto glasova manje u odnosu na prošle izbore), te je odmah najavio kako odlazi u opoziciju.

Na trećem mjestu je desno-ekstremna Alternativa za Njemačku (AfD) s 13,5 posto, što je ujedno i prvi put od Drugog svjetskog rata da je u njemački parlament ušla stranka desnija od CDU/CSU, koja je povrh toga i stranka sa dijelom članova koji naginju neonacizmu.

Liberalni FDP se s odličnih 10,5 posto (skok od 5,7 posto u odnosu na prošle izbore) vraća u Bundestag nakon što je jedan mandat izbivao od njega, a iza njega su Zeleni s 9,5 posto glasova, čime su dobili dodatnih 1 posto glasova. Ljevičarska Die Linke je osvojila 9 posto glasova, 0,4 posto nego prije četiri godine.

Ovo je prvi put od Drugog svjetskog rata da u Bundestag ulazi šest frakcija, a kako je SDP odlučio ići u opoziciju Angela Merkel će imati veliki izazov pred sobom u sastavljanju vladajuće koalicije.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI