Merkel stiže na sastanak s Plenkovićem

Wikimedia Commons

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu stiže u Zagreb gdje će ju u Banskim dvorima primiti premijer Andrej Plenković. Merkelova bi trebala stići u ranim popodnevnim satima dok je prvi sastanak u Banskim dvorima zakazan za 15 i 30 sati. Izjave za medije oba državnika očekuju se nakon 16.15 sati.

Teme razgovora Plenkovića i Merkel bit će daljnje jačanje bilateralnih odnosa dviju država, ponajprije kroz provedbu Akcijskoga plana o pojačanoj suradnji između Vlade RH i Vlade SR Njemačke, koji su u ožujku ove godine u Berlinu potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović-Burić i njemački ministar vanjskih poslova, Heiko Maas, priopćili su iz Vlade.

Razgovarat će se i o predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., kao i Njemačke u drugoj polovici 2020., višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021.-2027.) i strateškom programu EU-a za razdoblje 2019.-2024. Ujedno, razgovarat će se i o pripremama Hrvatske za članstvo u Schengenu te planovima za ulazak u europodručje, sprečavanju nezakonitih migracija te stanju na jugoistoku Europe.

Uz Plenkovića, u izaslanstvu na sastanku s njemačkom kancelarkom bit će i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar financija Zdravko Marić te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI