Mijić: Predsjednica birače traži u centru, to je osjetljiva igra

HRT Studio 4

Prve tri godine mandata predsjednice, kazao je Branko Mijić u Studiju 4 HRT-a, obilježit će ovo posljednje – posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj. “Radi se o zaokretu u njezinoj retorici i politici. Mislim da je ona nagovijestila kako će na idućim izborima svoje birače tražiti u centru. Međutim, radi se o osjetljivoj političkoj igri koja bi predsjednicu moglo koštati nekih glasova”, dodao je. Davor Gjenero kazao je kako je predsjednica odlučila napraviti ono što se moralo napraviti, a izbori su tek za dvije godine i ima vremena za sanaciju štete. Napomenuo je da u Hrvatskoj građani većinom glasaju ‘protiv’ i izabiru svoj ‘drugi izbor’. Mijić je dodao kako će se tek vidjeti hoće li Kolinda Grabar-Kitarović na izborima imati potporu Andreja Plenkovića.

Govoreći o odlasku Dalije Orešković, koja je odustala od utrke za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Branko Mijić podsjetio je kako je upravo predsjednica optužila Daliju Orešković da ‘vodi osobni rat protiv nje’ kad je na dnevnom redu bila njezina proslava rođendana sa Zdravkom Mamićem. Davor Gjenero kazao je kako Dalija Orešković, po njegovom mišljenju, nije ostavila baš takav trag na poziciji koju je obnašala, kako se danas priča. Mandat joj je počeo nespretno – drastičnim smanjivanjem ovlasti, bez mogućnosti uvida u sve račune političara. “Korupcija je u Hrvatskoj strukturni problem i Hrvatska mora imati jako tijelo koje će se time baviti”, dodao je. “Da je Dalija Orešković u svom mandatu donijela samo jednu odluku – onu o sukobu interesa predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka – već bi puno toga napravila, što se i dogodilo”, kazao je Mijić. Gjenero kaže kako se tu ne radi o ‘herojskom činu’, već o ‘obavljanju svoga posla’. Traljav posao povjerenstvo je donijelo u slučaju brata tj. šogorice Zorana Milanovića, zaključio je.

Govoreći o stanju u SDP-u Davor Gjenero je kazao kako je Bernardić od početka u vrlo teškoj poziciji – nema potporu zastupničkog kluba, što je ključno kad si u oporbi. Radi se o lojalistima Zorana Milanovića i većina njih minira inicijative novog vodstva. Osim toga Bernardić ima i problem u komunikaciji s medijima. Branko Mijić ima dojam da u SDP-u nikome ni nije do prave borbe, budući da u više primjera nisu ništa pametno rekli i ‘poentirali’. Dodaje kako nema ni nekog pregrupiranja i koaliranja pred izbore kako bi ‘srušili HDZ sa vlasti’. “Mislim da Bernardić glavinja, ali u SDP-u nema nekog drugoga tko bi prihvatio vrućeg krumpira”, zaključio je Mijić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI