Milanović izrazio podršku SDP-u

Facebook

Zoran Milanović, bivši predsjednik SDP-a na službenom je putu u Kini s kojeg se vraća u petak navečer što znači da će izaći i glasati na europskim izborima. Otkrio je i za koga će glasati, a dao je i jasnu naznaku da špekulacije o njegovoj mogućoj kandidaturi na predsjedničkim izborima nisu samo prazne priče.

“Ima još dobrih lista, ali SDP odskače. A i da nije tako, opet bih glasao za SDP”, izjavio je za Jutarnji list. Tim je potezom podržao i svoga nasljednika Bernardića koji je sastavio imena kandidata i odredio njihov poredak na listi, a od Glavnog odbora SDP-a samo dobio potvrdu.

SDP-ove kandidate za Bruxelles podržao je u samom finišu kampanje, a znakovito je kako je ta podrška došla dan nakon što je objavljeno da je Milanović već nekoliko mjeseci u neformalnoj stranačkoj kampanji za predsjedničke izbore. Milanović se u posljednje vrijeme intenzivno druži sa SDP-ovcima diljem Hrvatske. Sve su to, kažu nam u stranci, neformalni susreti u kojima Milanović čak niti ne spominje predsjedničke izbore, a kamoli da bi tražio podršku za svoju kandidaturu. Jasno je, međutim, da ispipava bilo stranke te neizravno radi na vlastitoj promociji.

Neslužbene informacije govore da bi se do 10., a najkasnije 15. lipnja vodstvo SDP-a trebalo odrediti oko imena osobe koja će biti kandidat za Pantovčak. Već je otprije dogovoreno da će se po toj temi Bernardić i Milanović sastati nakon izbora za Europski parlament.  Bernardić pri tome očekuje  da se Milanović nedvosmisleno izjasni želi li se kandidirati na predsjedničkim izborima, dok Milanović od Bernardića očekuje podršku SDP-a. Bivši predsjednik SDP-a ne želi javno govoriti o tome želi li se vratiti u politiku kao izazivač aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. No, njegova izjava za Jutarnji, u kojoj daje podršku SDP-ovoj listi za Europski parlament, vrlo je jasan signal da želi u utrku za predsjednika države, i to kao kandidat SDP-a. Tim prije što podržava listu na kojoj su barem 50 posto kandidata njegovi žestoki politički protivnici.

KRAJ MONOPOLA HDZ-A



Ideju o kandidaturi bivšega premijera za novoga predsjednika RH podržavaju mnogi. Smatraju kako Milanović ima dovoljno političkog iskustva da pobijedi Kolindu Grabar-Kitarović i pri tome kao razlog ističu kako je HDZ u posljednjem mandatu ovladao svim sferama vlasti RH, od najviših do najnižih instanci gdje su postavili većinom svoje ljude. Kandidatura Milanovića i njegova pobjeda označila bi kraj monopola HDZ-a tako što bi ljevica dobila barem komad “vladajućeg kolača” u državi.

S druge strane ističu i kako bi bilo neodgovorno od Milanovića da se ne kandidira zbog toga što je u ispitivanju biračkog tijela do sada predstavljan kao kandidat SDP-a zbog čega bi svaki drugi kandidat kojeg bi stranka postavila vjerojatno bio lošije percipirani od strane birača. Milanović bi uz to mogao dobiti i podršku ljevice i lijevog centra, dok aktualnu predsjednicu podržava samo HDZ. Druge će desničarske stranke  predložiti drugoga kandidata, a u medijima se kao moguć kandidat u tom slučaju spominje Miroslav Škoro koji prema istraživanjima ima podršku čak 10 posto birača.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI