Miletić: ‘Mi trebamo jasno i glasno trebamo reći ne fašizmu i ustaštvu’

Vijeće za suočavanje s prošlošću nije učinilo što je trebalo

Gost Novog dana N1 televizije bio je predsjednik IDS-a Boris Miletić gdje je komentirao aktualne teme.

Intervju prenosimo u cijelosti:

Croatia Airlines je u problemima koje država nije već dugo riješila.

Držim da treba postojati visoka razina odgovornosti, i od strane sindikata i od Uprave. Treba pronaći balans očekivanja. Ako se ostvare ove crne prognoze o gubicima, pitanje je može li kompanija uopće preživjeti.

Srpski predsjednik Vučić, slažu se svi, pretjerao je s govorom uoči Oluje. Kako bi trebao postupiti Milorad Pupovac?



Teško mi je komentirati poteze Pupovca. Ono što čujem od građana je da nikome ne odgovaraju takvi nacionalizmi. Vučićeve izjave su neprihvatljve i nepotrebne.

Vlada je učinila neke napore da riješi problem nacionalizma, ali rezultata nema.

Vijeće za suočavanje s prošlošću nije učinilo što je trebalo. Mi jasno trebamo reći ne nacizmu, ne fašizmu, ne ustaštvu. Predložili smo izmjene zakona kako bi te negativnosti iz naše povijesti osudili.

Kad govorimo o društvenoj odgovornosti, kako ocjenjujete postupanje policije prema Thompsonu u Glini?

To treba prije svega zakonski regulirati, što smo i predložili u Saboru. Kad jasno reguliramo to, policija će moći i postupati.

Koji bi mogli biti razlozi da se ne ide oštrije u rješavanje tih problema?

Držim da su to određeni stranački interesi i to je loše.

Uljanik?

Kad govorimo o Uljaniku govorimo o dva brodogradilišta, odnosno o cijeloj brodograđevnoj djelatnosti u Hrvatskoj. Pričamo o tome treba li ova zemlja brodogradnju koja ima veliku tradiciju u našoj zemlji. Ako ćemo pričati o odgovornosti IDS-a prihvaćam taj razgovor. Mi se ne uplićemo u rad uprava trgovačkih društvava. Na lokalnoj upravi je da osigura preduvjete za razvoj tih društava. Kao lokalna uprava napravili smo sve kako bi se Uljanik mogao razvijati. Pitanje brodogradnje ovisi i upravi, strateškom partneru i Vladi. Država treba osigurati mehanizme i omogućiti kvalitetno poslovanje u zemlji. Uljanik je od 1992. dobio najmanje subvencija a ostvario najveće prihode od brodogradnje. Govorim o stvarnoj proizvodnji i izvozu. Držim da je bitno sačuvati tu djelatnost.

Je li bilo konkretnih razgovora s Vladom oko Uljanika?

Da, to je prebitno pitanje, ne samo za Istru, nego za hrvatsko gospodarstvo.

Rješavanje Uljanika kao političko pitanje?

Mislim da i naši birači i građani znaju u koji spketar IDS spada i znaju da nikada nećemo podržati vladu desnice. Kad govorimo o odnosu Vlade prema brodogradnji, institucije grada i županije moraju funkvionirati s Vladom. IDS ima epitete vjerodostojnosti u Hrvatskoj. Ne vjerujem da će Vlada ucjenjivati IDS, nikad se nismo dali ucijeniti, nećemo ni sada.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI