Milorad Pupovac objasnio da mu je dosta i da će stranka odlučiti kako će i hoće li dalje s Plenkovićem

screenshot

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje se osvrnuo na aktualne događaje te poslao zankovitu poruku o vladajućoj koaliciji.

Kako komentirate zadnji slučaj obiteljskog nasilja na Pagu?

Treba razgovarati o nasilju općenito i o stanju u našim obiteljima, ali ne samo galamiti kako trebaju biti bolji obiteljski odnosi i više djece, već se posvetiti praćenju stanja u obitelji, posebno onih pritisnutih siromaštvom, lošim zdravljem i onih kod kojih se primjećuje zapuštenost i asocijalnost, ali za to nam treba sustav.

Hoće li o ostavci ministrice Murganić razgovarati koalicijski partneri?

Sasvim sigurno da o tome treba biti razgovarati, ali nisam taj koji će reći hajdemo smijenjivati ravnateljicu centra ili ministricu, treba snimiti stanje i nakon toga reći što je potrebno. Naš sustav se urušava, mi državu imamo formalno, ali sustav ne funkcionira i na ovom slučaju se to najbolje vidi. Od toga mi ne trebamo bježati, pa ni ministrica.



Kako komentirate prosvjed novinara koji se održao u subotu i jučerašnju izjavu premijera Plenkovića da Hrvatska nema problema sa slobodom medija?

To je bio ozbiljan prosvjed, niti najveći optimisti nisu očekivali da će se skupiti 1.200-1.300 ljudi, uglednih novinara. I svatko tko ne razumije poruku okupljanja, ili nije dobro informiran ili podcjenjuje poruke koje su odaslane s tog mjesta.

Sad neka kaže da se ne koristi pravosuđe kako bi se obračunavalo s ljudima koji kritički pišu. Mi se gušimo u govoru mržnje. Kritičke i neovisne medije sudovi sude samo tako, a ako se to ne vidi od strane Vlade – mene kao člana Vlade to jako zabrinjava.

Možete pojasniti, što to znači ako ne vidi…?

To znači ako ne vidi – da će vidjeti. Ne vjerujem da će novinari stati niti ćemo stati mi kojima je stalo do slobode medija.

Je li to i problem za Hrvatsku, kada je u pitanju ugled zemlje? U Hrvatsku stiže delegacija međunarodnog medijskog udruženja.

Koliko čujem oni su trebali doći i ranije, pa se sad to podudarilo s ovim na što upozoravaju novinarske asocijacije. Nema nikakve sumnje da će taj stav međunarodne komisije nesumljivo odjeknuti, kao i neke druge teme koje opterećuju stanje u našem društvu.

Kako komentirate spaljivanje lutke s Vašim likom u nedjelju na karnevalu u Kaštel Sućurcu? Nema reakacije u društvu niti jedne stranke, ni Vlade. Zašto?

Nitko ne treba apriori na prvi pogled osuđivati da maškare ne smiju ismijavati ljude i pribijati ih na stup srama i simbolički spaljivati figure odbrane za tu godinu. Međutim, kada je riječ o toj tradiciji, ona se ne usmjerava na slabije i drugačije, na manjine, na migrante, na ljude drugačijih nacionalnih i vjerskih uvjerenja, već onih koji imaju moć, na biskupe, ministre, strane namjesnike, a sjedati na rudo onih koji šire mržnju prema pripadnicima drugih nacionalnih ili vjerskih manjina, to nije krneval. Bacanje vaterpoloista u more i onda sad spaljivanje krnje s mojim mojim likom, to je govor mržnje. Nije kriva gomila i masa, već oni koji mijese svijest mase – vlast. Ne mislim samo na državnu, već mislim i na vlast crkvenu, medijsku i druge vlasti.

Ako je sve to točno, koja je Vaša odgovornost u svemu kao člana koalicijske vlasti?

I ranije sam vam davao odgovore koji vas nisu zadovoljavali. Danas ću vam reći – nema odgovora na to pitanje.

Možete li to pojasniti?

Kažem da nema odgovora, ne mogu braniti svoju poziciju, a sve dalje nije stvar mog promišljanja već stranačkog rukovodstva, previše se toga nakupilo. Orkestrirana kampanja za ratne zločine koju vodi jedan gradonačelnik, i svi su je prihvatili… Tko ima obraza reći da ustaški pozdrav “Za dom spremni!”, nije ustaški pozdrav i da to nije ista tradicija.

Gdje je granica gdje ćete Vi preuzeti odgovornost odnosno crta preko koje nećete prijeći?

Mogu samo reći da sam stao na tu crtu, ali da je neću prijeći. Danas vam toliko mogu reći.

Sudjeluje li SDSS na izborima za Županijsku skupštinu u Ličko senjskoj županiji?

Mi sudjelujemo i nastojimo osvojiti broj mandata onoliki koliko nam dopušta kapacitet s obzirom na broj birača. Potiču na mržnju prema Srbima, a kada treba onda zovu predstavnike Srba da s njima formiraju vlst. U toj županiji, koja je unesrećena do te mjere da je najveći broj kvadrata opustošen, umjesto da se posvetimo revitalizaciji, mi se glođemo odnosno frakcije oko HDZ za HEP i NP Plitvice i sve drugo iz čega se još može isisati novac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI