Ministar financija šokirao svojim izjavama: Nećete vjerovati koga je okrivio za velike poreze!

screenshot

Ministar financija Zdravko Marić dao je veliki intervju za Večernji list u kojem se pokušao pohvaliti ‘uspjesima’ vlade Andreja Plenkovića, no to mu nije pošlo za rukom. Osim što je najavio veliku poreznu reformu koju najavljuje otkako je sjeo u ministarsku fotelju, za odgađanje početka reforme okrivio je  ni više ni manje nego – Uljanik!?

“Dugovi Uljanika i Petrokemije opterećuju proračun i smanjuju prostor za porezno rasterećenje građana”, pompozno je ustvrdio Marić i pokušao nesposobnost vlade Andreja Plenkovića svaliti na leđa radnika Uljanika i Petrokemije.

Na pitanje novinarke Martine Šunjerge može li se iz novih planiranih nameta podmiriti dugovi Petrokemije i Uljanika za koje će se iz proračuna izdvojiti oko tri milijarde kuna, Marić je samozadovoljno odgovorio:

“Naravno da nisam zadovoljan situacijom u Petrokemiji i Uljaniku i naravno da bih ova sredstva radije koristio za dodatno rasterećenje građana i poduzetništva nego za saniranje nečijih grešaka iz prošlosti i pokrivanje rupa. Prošle smo godine imali suficit od 2,8 milijardi kuna, a i ove se godine stvari razvijaju u dobrom smjeru. Proračun će uz dodatne napore podnijeti troškove i Uljanika i Petrokemije bez korekcija na prihodnoj strani, dakle bez dizanja poreza. Međutim, ako smo već sada prisiljeni rješavati probleme iz prošlosti, inzistiram na tome da se nađe dugoročno rješenje i da se nikad više ne dovedemo u situaciju da financiramo jedne te iste gubitaše. Država ne bi smjela višekratno financirati gubitaše, nego bi morala ulagati u industrije budućnosti, stvarati preduvjete za razvoj poduzetništva, ulagati u obrazovanje i znanost”, mudruje Marić, ministar financija zemlje s najvećim porezima na svijetu.

Kada već spominje ‘nečije greške iz prošlosti’, šteta što se nije dotakao grešaka iz prošlosti svoje stranke, grešaka privatizacije 90-ih, zbog kojih zemlja ispašta već desetljećima.



Groteskno je i žalosno da o ulaganjima u znanost govori član Vlade koja je u proračunu za 2018. za znanost izdvojila 60 milijuna kuna, dok je nastavi vjeronauka i plaćama vjeroučitelja dodijelila ‘sitnih’ 300 milijuna. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Hvali se dalje u intervjuu naš vrli ministar rastom BDP-a koji, ispada, nije rezultat ni jedne njegove mjere već turističke sezone, dok izostanak rasta industrije pravda antologijskom izjavom da je to jednostavno tako u čitavoj Europskoj uniji.

Na kraju intervjua, na žalost je demantirao glasine o svom odlasku iz Vlade. 

“Ne bih se osvrtao ni na kakva nagađanja. Ja sam ministar financija u Vladi Republike Hrvatske”, kazao je Večernjaku. Nadamo se, ne još zadugo jer , s obzirom na sve dosadašnje skandale, Plenkovićevoj vladi vrijeme opako istječe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI