Ministar Pavić “na tapeti”: Posvađao se sa sindikalcem oko spotova

screenshot

Sindikati još nemaju dovoljno potpisa za referendum protiv podizanja dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina. Oporba od Vlade traži da prestane zastrašivati građane i prekine protureferendumsku kampanju koju financira javnim novcem.

Je li primjereno korištenje proračunskih sredstava u tu svrhu, je li Vlada u privilegiranom položaju u odnosu na sindikate, što će o svemu reći Ustavni sud? To su neka od pitanja na koja se odgovaralo u emisiji “Otvoreno” HTV-a.

Gostovali su ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predsjednik SSSH Mladen Novosel, saborska zastupnica HNS-a Božica Makar te saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

Vodi li TV spotovima protureferendumsku kampanju kako bi građane odvratio od davanja potpisa za inicijativu “67 je previše”, upitan je ministar Pavić.

– Ovo je informativna kampanja, radi se o tri spota, web stranici i nekoliko konferencija. To je demokratski standard drugih EU zemalja. Iz izjava predsjednika Ustavnog suda jasno je rečeno da Vlada ima pravo na informativnu kampanju, da ima pravo upozoravati koje bi mogle biti fiskalne posljedice sindikalne inicijative. Prvu fazu kampanje od 2,7 milijuna kuna poslali smo kolegama Novoselu i njegovom sindikatu, da je bilo nešto krivo, već bi upozorili na to. Druga je faza milijun kuna za emitiranje trećeg spota, kaže ministar.



Ovo apsolutno nije informativna kampanja, već protusindikalna i protunarodna kampanja, kaže sindikalac Mladen Novosel, dodajući da je kampanja krenula tri dana prije sindikalnog prosvjeda u Zagrebu.

– Kada su shvatili da ćemo ići prikupljati potpise za referendum, opet su se počeli emitirati “informativni spotići”. Pojavili su se i novi izuzetno nervozni spotići gdje se utječe na građane da ne dođu dati potpise.

Ministar Pavić kaže da nitko ne ograničava bilo kakvo prikupljanje potpisa.

– Ako su takvi “naši spotići” baš ono “killer referenduma”, vjerujte da moj tim koji ih je osmislio sada bi u Britaniji zarađivao velike novce pripremajući se za neke druge inicijative.

Pavić priznaje “da se vremenska crta poklapa”, ali dodaje da su drugi spot naručili još 2018. godine.

– Sindikati su se uključili u političku utakmicu, postali su dionici europskih izbora. Čudom ste okupili ljevicu i desnicu, čestitam vam na tome. Od gospođe Markić do SDP-a, dodaje Pavić.

Građani itekako imaju pravo čuti što političke stranke misle o referendumskoj inicijativi, ali isto tako imaju pravo da se ne troši njihov novac, poručuje SDP-ov Peđa Grbin.

– Vlada je da je htjela bit transparentna mogla je organizirati okrugle stolove i konferencije te pozvati poslodavce, sindikate. Oni su se odlučili za kampanju. Stav Vlade plaćaju svi građani. Potpuno je evidentno da se Vlada uplašila sindikalnog referenduma. Vlada se odlučila “zagrabiti u javnu kesu” i time raspolagati kao da je njihov novac.

Božica Makar iz HNS-a smatra da se radi o informiranju građana, “a o tajmingu neka odluči Ustavni sud”.

– Građani doista nisu informirani. Oni su u šumi raznoraznih informacija. Svatko gleda prvenstveno sebe, a kad bi bilo koga pitali da želi raditi kraće od 65, naravno da bi svi htjeli. Svi bi zaokružili i da žele veće mirovine. No, je li to moguće? Treba više informirati građane.

U novom okršaju Novosela i Pavića, sindikalist je rekao da oni nemaju nikakve političke veze niti s jednom strankom. Ministar odgovara:

– Htjeli smo reforme, sada svi bježe od njih. HDZ jedini ima kapacitet za provođenje reformi. SDP izglasa reformu za 67 godina, a sada se ispričava za nju.

Grbin brani poziciju SDP-a.

– Kada smo donosili reformu, “ona je imala glavu”, a trebala je još “dobiti rep”, kao što su primjerice profesionalne mirovine za određene skupine zaposlenih u hrvatskom društvu. Nismo bili to u prilici napraviti. Znamo što se događalo nakon izbora 2015.

Dodaje da nije potpisao referendumsku inicijativu “67 je previše” i da vjerojatno to neće učiniti.

– Referendumska inicijativa te Pavićev prijedlog ne uvažavaju činjenice da živimo u 2019. i da su se okolnosti primjenile. Nije isti posao jednog inženjera ili odvjetnika kao što je posao varioca u Uljaniku. No, te ćete poslove tako ionako uništiti.

Ministar Marko Pavić najavio je da će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u četvrtak imati konferenciju za medije gdje će javnosti “pojasniti” kako su došli do brojke od 45 milijardi kuna koliko će se, kako su najavili, izgubiti ukoliko prođe referendumska inicijativa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI