Ministar zdravstva otkrio kako djeca na respiratoru mogu dobiti Spinrazu

screenshot

U razgovoru za RTL ministar zdravstva Milan Kujundžić objasnio je kada će lijek Spinrazu moći koristiti i oboljeli od spinalne mišićne atrofije koji su stariji od 18 godina ili su na respiratoru.

“Kao liječnik i čovjek uvijek se radujem dokazanoj pojavi novog lijeka ili nove metode liječenja. Ovdje treba reći da Povjerenstvo za lijekove HZZO-a stavlja sve lijekove na listu, pa tako i Spinrazu. Osnovni kriterij su indikacije koje prijavljuje nositelj odobrenja odnosno firma koja proizvodi lijek. Čim se u tom smislu nositelj odobrenja prijavi da je to i za pacijente koji su na respiratoru i ako postoje za to dokazi da je korisna metoda, onda će Povjerenstvo uvrstiti i Spinrazu za pacijente na respiratoru”, rekao je Kujundžić.

“Postoji nekoliko zemalja u kojima su krenuli stavljati pacijente na respiratoru posljednjih nekoliko mjeseci. Koliko je učinak pozitivan ili ne, to ne mogu reći. To će procjenjivati stručno društvo za lijekove. Ne smijemo se igrati da ću ja iz administracije ili netko drugi iz nekog drugog neovisno o željama nešto procjenjivati – ne smijemo se u to miješati”, dodao je.

Kujundžić kaže da će Spinrazu stariji od 18 i oni koji su na respiratoru dobiti onda kad se dokaže da je to učinkovito.

“Ako se nositelj odobrenja u tom smislu očituje i dostavi dokaze, i Povjerenstvo kad napravi zbroj ukaže da je to potrebito, sigurno će onda i u Hrvatskoj staviti Spinrazu za pacijente na respiratoru”, kaže ministar.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI